Antimuggentest: wierookspiraal, DEET of antimuggenstekker?

Antimuggentest: wierookspiraal, DEET of antimuggenstekker?

'We verblijven drie dagen in een huisje aan het water. Dat is mugtechnisch de goden verzoeken. Gewapend met een antimuggenroller, een wierookspiraal met citronella en een antimuggenstekker ga ik de strijd aan,' aldus de verslaggever van RADAR+. Elke avond probeert ze een ander middeltje uit.

Wierookspiraal met citronella

Prijs: € 4,95 (handiggoed.nl)

Cijfer: 6

In mijn hand houd ik een blikje met tien wierookspiralen. Eén spiraal zou goed zijn voor zes uur lang een mugvrije zone. Muggen hebben een hekel aan ­bepaalde luchtjes, daarom vinden ze de ene persoon aantrekkelijker dan de ander, en citronella schijnen ze te haten.

In het doosje is een constructie van ijzerdraadjes waar je de zogenaamde 'coil' op kunt leggen en daarna gaat de ­deksel dicht. Openingen in de deksel (in de vorm van een mug!) laten de rook naar buiten. We zetten 'm onder de tafel en steken 'm aan.

Al snel verspreidt zich een vrij penetrante citroengeur. Denk: wc-­verfrisser. Ook de rook, al is het een dun kringeltje, is scherp aanwezig. Maar het moet gezegd: de muggen blijven weg.

Voordeel: Geen mug gezien. En het bevat geen giftige stoffen. Het wierookstokje bestaat uit 59,9% wood poeder (grenen 50% + dennenhout 50%), 37% mucosity houtpoeder, 0,1% kleurstof en 3% citronellaolie.

Nadeel: Vriend en hond zijn vijf meter verderop gaan zitten. En zelf een klein beetje misselijk geworden.

Jaico muggenmelk met DEET

Prijs: € 6,96 (drogisterij.net) 

Cijfer: 8

De stick bevat 20 procent DEET ­(diethyl- meta-tolueenamide, voor wie het interesseert). DEET is een stof die de geursensoren van de muggen in de war schopt. ­Daardoor ruiken ze je niet meer en schijn je veel minder te worden gestoken.

De stick ziet er een beetje uit als een ­deo­roller en er komt een witte, gelachtige substantie uit. Het voelt niet plakkerig aan, maar ­eerder zacht en verzorgend. Ik trek ­strepen over de onbedekte delen van mijn huid. Daarna smeer ik het nog een beetje uit. Ook hier hangt die ­kenmerkende 'muggenspulgeur' omheen.

Ik zie 's avonds vanuit mijn ooghoeken nog wel wat exemplaren mijn kant op komen, maar het is net of ze rechtsomkeert maken zodra ze bijna bij me zijn. De volgende dag ben ik bultvrij en heb ik geslapen als een roos.

Voordeel: Het werkt, en wel 7 uur lang.

Nadeel: Je moet ervoor zorgen dat je het uit de buurt van je ogen houdt, want het kan de slijmvliezen irriteren.

Anti-mug stekker

Prijs: € 7,49 (roxasect.nl)

Cijfer: 4

De antimuggenstekker bestaat uit een stekker en een flesje. De inhoud van het flesje is goed voor 360 uur mugvrij leven in een ruimte van 30 m2. Althans, dat is de belofte. Dat gaat al gauw om zo'n 36 nachtjes goed slapen. Ik haal de schroefdop van het flesje en kan nu het flesje in de stekker draaien.

Ik draai 'm goed vast en plaats dan de stekker in het stopcontact en doe de ­schakelaar aan. Ik ruik niets. De ­muggen blijkbaar ook niet want ­gedurende de nacht word ik gestoken. En niet zo'n béétje ook. Ik besluit de stekker het voordeel van de twijfel te geven en schakel 'm de tweede nacht nog een keer aan.

Die nacht doe ik geen oog dicht. Het lijkt wel of de muggen inderdaad worden verdreven door de stekker, maar wel linea recta mijn kant op. De volgende morgen ben ik lek geprikt. Duidelijk: dit werkt niet.

Voordeel: Het is vrijwel geurloos.

Nadeel: Het doet helemaal niets. Sterker: het lijkt een enorme aantrekkingskracht op muggen te hebben.Dit artikel is eerder gepubliceerd in Radar+, Nazomer 2017, nummer 5

Ook interessant