RADAR+ test: Haarverstevigers

RADAR+ test: Haarverstevigers

Haarversteviger kan een bad hair day goed laten komen, je brengt je schoon­gewassen haar er beter mee in model en je kapsel 'houdt' langer. Kleven er eigenlijk ook nadelen aan?

Dit is een artikel uit ons consumentenmagazine RADAR+

Gebruik nooit te veel haarversteviger, want dat kan het tegenovergestelde effect geven en het haar verzwaren, waardoor het slap langs het gezicht gaat hangen. Haarversteviger is bedoeld om haar de 'tweede dag na het wassen' grip te geven, waardoor het ook gemakkelijker op te steken is. Een haarversteviger geeft daarbij een beetje volume, helemaal als je het haar na het aanbrengen van de versteviger met je hoofd voorover gebogen droog föhnt. Haarverstevigers zijn er in allerlei texturen en voor elk haartype, van steil tot krullend. Sinds de jaren tachtig, toen de eerste stylingproducten uit de kapsalon bij de drogist kwamen te staan, wordt er eigenlijk geen bier meer gebruikt om haar grip te geven (brr, de geur!) of water en handzeep, een andere truc van de punk- en grungebeweging. Voor de komst van de stylers werd ook wel suiker opgelost in water en met een plantenspray over het haar verdeeld. Plakkerig, maar het werkte. Tegenwoordig zijn er vloeibare verstevigers, sprays, mousses, saltsprays, sugarsprays en gel of wax voor elk budget. Niet te verwarren met de sprays die haar beschermen tegen de hitte van de föhn of steiltang. Elke verstevigende textuur heeft zijn eigen manier van aanbrengen. 

Een vloeibare versteviger (bijvoorbeeld Guhl Haarversteviger Bier, €6,09) wordt over het handdoekdroge haar verdeeld en dan doorgekamd. Prettig voor fijn haar. De saltspray (bijvoorbeeld Andrélon Go for Texture, €4,99) geeft je haar die fijne beach look, net als de sugarspray (bijvoorbeeld TIGI Bed Head Sugar Shock Spray, vanaf € 11,70). Mooi voor haar dat van nature al wat slag heeft. Een mousse (bijvoorbeeld Nivea Ultra Strong Mousse, € 4,29) wordt vanaf de aanzet over de hele lengte door het handdoekdroge haar gekneed en is vooral fijn voor krullend haar. Gel en wax worden in elk type droog haar aangebracht om het grip te geven. Gebruik altijd de helft van wat je van plan was om het haar niet te verzwaren (bijvoorbeeld Korres Styling Gel Lime, € 11,83). Een verstevigende haarspray (bijvoorbeeld Wellaflex spray, €7,81) kun je in plaats van direct op het haar ook op een borstel spuiten die je vervolgens door je haar haalt. Een haarversteviger met alcohol kan haar uitdrogen en daarom heeft een alcoholvrije versteviger altijd de voorkeur (bijvoorbeeld Goldwell Conbel Clear Mild, €2,50 per pipetje van 18 ml.) Veel haarproducten bevatten ook siliconen die zich 'opstapelen' in het haar en het uiteindelijk zwaar en onhandelbaar maken. Daarom is het verstandig om je haar eens in de twee weken te wassen met een deep cleansing shampoo (bijvoorbeeld van Schwarzkopf, vanaf €5,85) die het haar ontdoet van alle ‘build-up’. Was het direct daarna voor een tweede keer met een vochtverzorgende shampoo om het vochtgehalte weer op peil te brengen en gebruik een klein beetje olie in de haarpunten als die erg droog zijn.

José test Sea Salt Beach Look Texture Spray van Schwarzkopf

Prijs: € 6,99

Cijfer: 8,5

Ik ben gezegend met vrij dik haar met een natuurlijke slag. Wel kan het, zeker als het langer is, wat zwaar worden en nogal sloom om mijn hoofd gaan hangen. In de loop van de jaren is het wat droger en springeriger geworden, daarom doe ik altijd wat haarolie na het wassen in mijn haar. Maar dat maakt het nogal sluik. Vandaar dat ik af en toe erg kan verlangen naar een haarversteviger die weer volume in mijn haar brengt. De Sea salt texture spray belooft me, bij monde van ex-model Claudia Schiffer (gezegend met blonde weelderige lokken) natuurlijke strandkrullen en een lekker warrig kapsel dat soepel om mijn hoofd valt, zonder plakkerigheid. Dat lijkt me tof, want ik heb een hekel aan dat piekerige en plakkerige dat veel haarverstevigers geven. Ik spuit wat van het melkachtige goedje (niet te veel) dat niet zout maar juist zoetig ruikt, in mijn handpalm en verdeel het na het wassen door mijn haar. Ik kam het door en knijp er wat slag in. Aan föhnen doe ik nooit, mijn haar droogt gewoon in de wind als ik naar de bakker of mijn werk fiets. Wauw, ik heb nadat het droog is, echt veel haar, dat dik en warrig (en ook wel een beetje droog) oogt. Eigenlijk precies zoals het eruit ziet na een dagje strand, zee en zon. Om het iets te temmen voor een gewone dag op kantoor, borstel ik het goed door. Het zit perfect. En de volgende dag ook. Goed spul! Tenzij je zijdezachte lokken wil, dan moet je iets anders gebruiken. Pluspunt: het doet wat het belooft. Ik gebruik er niet te veel van, ik kan me voorstellen dat de look dan wat 'overdressed' wordt. Nadeel: wie glanzende zachte lokken wil, moet dit niet gebruiken. Het effect is ruig.

Judith test Wellaflex long lasting flexible hold spray

Prijs: € 7,81

Cijfer: 7

'Heb jij dit soort spul weleens gebruikt?', vraag ik aan mijn 22-jarige dochter. 'Nee mam', zegt ze, 'dat soort sprays maken mijn haar altijd nog slapper dan het al is, en juist zwaarder en niet lekker stevig.' Tja, dat is niet de bedoeling natuurlijk, want ik heb zo mogelijk nóg slapper haar dan zij. De enige keer dat mijn haar met haarspray wordt behandeld, is als de kapper het heeft gekleurd, gewassen, geknipt en geföhnd, dan sprayt hij er wat lak over en dan zit mijn haar even heel erg leuk om vervolgens een halve dag later in te zakken tot het gebruikelijke niveau. De spray die ik test, belooft mijn haar flexibel te verstevigen en zichtbaar meer volume te geven. En dat maar liefst 24 uur lang. De eerste keer dat ik het gebruik, denk ik dat ik te voorzichtig ben geweest, want als ik er klaar mee ben en voor de spiegel in de badkamer sta, ziet het er redelijk volumineus uit, maar een uur later is daar niets van over. Ik was de volgende dag mijn haar, föhn het droog en spray er beduidend meer lak overheen dan gisteren. Te veel, zo blijkt. Want er ontstaan harde pieken die ik er maar met moeite uitkam. Een paar dagen later als ik weer vers gewassen haar heb, doe ik nog een test: ik spray de lak op een borstel en haal die voorzichtig door mijn haar, dan kneed ik er met mijn handen volume in. Nu gaat het goed. Mijn haar zit de hele dag prima. Twee dingen zijn belangrijk heb ik gemerkt: je moet de spray van een afstand gebruiken voor een zo natuurlijk mogelijk effect. En: om het echt goed te verspreiden, doe je dus die truc met de haarborstel. Houd je je aan die twee regels, dan is dit prima spul. pluspunt: de geur is heerlijk!

Marie test de Styling Mousse Volume sensation van Nivea, extra strong

Prijs: € 6,10

Cijfer: 7

Mijn van oorsprong redelijk dikke haar is in de loop der jaren wat dunner en stugger geworden, dus wat extra volume kan ik best gebruiken. De 'gewichtloze liftformule' van deze mousse zou luchtkussentjes tussen de haren vormen, waardoor je 'indrukwekkend' volume krijgt vanaf de haarwortel. Bovendien zou de mousse je haar beter fixeren. Twee mooie beloften! (Nivea, een tip: zou je de tekst op het flesje iets groter kunnen afdrukken? Niet te lezen voor 50plussers - zelfs niet met leesbril.) Na het wassen breng ik wat mousse (zoveel als een flinke pingpongbal) door mijn handdoekdroge haar. Het spul ruikt heerlijk naar Nivea - dat kan Nivea als geen ander. Ik kam het door, knijp het in model, en laat het aan de lucht drogen. Mmm, het voelt als het eenmaal is opgedroogd, wat plakkerig aan, en daar houd ik niet van. Dat plakkerige kan ik er gelukkig wel uitborstelen. Het resultaat is inderdaad een flinke bos haar, vanaf de haarwortels, maar de punten ogen wat stro-achtig. Jammer: ik zou zo graag én zijdezachte soepele lokken willen én flink veel volume, maar dat gaat met dit spulletje helaas niet helemaal samen. Al met al valt het resultaat niet tegen; de hele dag voel ik mijn haar lekker gewichtloos om mijn hoofd dansen. Het zakt ook niet in, dus met de fixatie zit het ook snor. Pluspunt: makkelijk aan te brengen, lekker veel volume, de hele dag 'goed haar'. Nadeel: de mousse zorgt voor een wat stro-achtig effect. Flink veel borstelen helpt een beetje.

Ingrid test TIGI Bed Head Sugar Shock Spray

Prijs: € 18,95

Cijfer: 6,5

Mijn haar is lang en fijn en ik heb er gelukkig veel van. Na het wassen doe ik er vaak wat haarolie in om het pluizige weg te halen. Om wat meer volume te krijgen gebruik ik ook weleens een mousse of haarlak. Als het te lang dreigt te worden – zo vlak voor een nieuwe kappersafspraak – merk ik dat het te sluik wordt en moet ik oppassen dat het niet als een slappe lap om mijn hoofd hangt. Dan heb ik de neiging om mijn haar achter mijn oren te stoppen wat een soort blonde Ozzy Osbourne-effect heeft. De TIGI spray belooft me een een warrige beach look, maar dan zonder klitten. Voor voller haar met meer textuur en fixatie moet ik het laag voor laag door mijn haar spuiten. Daar ga ik: de spray valt als een suikerwaternevel over mijn haar en de hele badkamer ruikt naar snoep! Ik knijp met mijn handen door mijn haar en alles plakt: mijn handen, mijn haar, mijn wangen. Maar kijk: er ontstaat echt superveel volume! Ik ben blij, maar moet vooral niet met mijn handen door mijn haar proberen te gaan, want au dat doet pijn! Niet meer aankomen en laten hangen dus. Mijn dochters vinden het heerlijk ruiken en hangen gezellig om mij heen te snuffelen aan mijn haar. Ik ga met mijn beach look de stad in, maar dan gaat het regenen en heb ik een probleem. Mijn haar plakt aan alle kanten en ik kan alleen nog maar één ding bedenken: dit moet zo snel mogelijk in een knot. Als ik de spray nog een keer probeer en ermee ga slapen zijn in de nacht de harde plukken zacht geworden en ziet het er de volgende ochtend prachtig uit. Mijn haar voelt heel erg stug, maar je moet wat overhebben voor dit geweldige volume! Aan de ene kant ben ik tevreden: voor een nonchalante warrige look naar een feestje is dit fijn spul. Een nadeel is dat je enorm naar suikerpin ruikt, wat de kinderen dan weer een voordeel vinden. En als het regent kun je beter binnenblijven.

Karin test Go for texture, Andrelon 

Prijs: € 5,99

Cijfer: 9

Hoewel alle kappers die ik ooit heb bezocht me verzekeren dat ik véél haar heb, is daar weinig van te merken. Qua structuur is het zo fijn en glad dat het helemaal niet veel lijkt en dat zou ik juist zo graag willen. Ik heb door de jaren heen veel producten geprobeerd, maar vaak met een tegengesteld effect. Wax? Daar klapt mijn haar juist van in elkaar. Gel? Is ook te zwaar: blijft niks van over. Mousse? Ik vind het maar plakkerig en het werkt ongeveer twee uur. Daarna stort de boel weer in. Haarlak werkt nog het best, maar dat stinkt vaak zo. En het relatief nieuwe haarpoeder dat je over je schedel moet strooien, maakt je haar zo vies. En het kost je drie wasbeurten om het er weer uit te krijgen. Kortom: wie bezorgt mij de looks van een volle bos zonder nadelen? Ik test Go for texture, het geeft het haar structuur en maakt het wat stroever. Het belooft precies wat ik nodig heb. Na het wassen en drogen spuit je wat tussen je haar. Het heeft een lichte geur, zeker niet hinderlijk en het is zo weg. En dan: jawel, ik heb meer volume. En ja, mijn haar voelt stroever aan. Als ik er nu een haarspeld in steek glijdt ie er niet meteen uit. Sterker nog: mijn knot blijft de hele dag zitten met twee of drie spelden. Dat is me nog nooit gelukt. Als ik het haar niet opsteek merk ik dat het inderdaad voller lijkt: weerbarstiger (nonchalant volgens de verpakking), minder glad. Het voelt niet vies aan als ik er met mijn handen doorheen ga, ik hoef het niet vaker of sneller te wassen. Hier heb ik jaren naar gezocht! Pluspunt: lekker makkelijk op te brengen, je haar blijft schoon aanvoelen, meer volume voor fijn haar, makkelijk op steken. Nadeel: als je een beetje doorspuit is de bus zo leeg.

Deze test is eerder gepubliceerd in RADAR+, Zomer 2016, nummer 3

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl

Meer over:

Ook interessant