RADAR+ test: Hogedrukspuiten

RADAR+ test: Hogedrukspuiten

Een hogedrukspuit is ontzettend handig om je kliko, tegels, tuinmeubelen en terras mee te reinigen. Maar wat is nou een goede aankoop? Ad Fransen test zes hogedrukspuiten voor RADAR+.

Dit is een artikel uit ons consumentenmagazine RADAR+
 

Nilfisk Compact C110.4-5 X-TRA, €80-110

De eerste hogedrukspuit die Ad test, is de Nilfisk Compact C110.4-5 X-TRA. Je krijgt een royaal aantal accessoires bij het apparaat, zoals een terrasreiniger en verschillende sproeikoppen. De sproeikoppen zijn volgens Ad gelijk het grote pluspunt van de hogedrukspuit: ‘Een geweldige uitvinding, je stopt ze in je zak en hebt ze altijd bij de hand.’ Jammer is dat het even tijd kost om de Nilfisk gebruiksklaar te maken: er is te veel gedoe met metalen schroefjes.

Cijfer: 8,5

Skil 0760, €65

De Skil 0760 is de goedkoopste hogedrukspuit in deze test. Ondanks het kleine formaat heeft het apparaat een verbazingwekkend pittig motortje van 1400 Watt. Ad is tevreden over de Skil 0760: ‘Hij is klein maar krachtig, alles in één, en makkelijk op te bergen.’ Een minpuntje is dat er weinig accessoires bij zitten en dat het apparaat nauwelijks uit te breiden is.

Cijfer: 7

Kärcher 2.325, €99-130

De Kärcher 2.325 heeft 110 bar en twee opzetbare lansen. Ad vindt dat vooral de roterende lans doeltreffend zijn werk doet. ‘Maar vervelend is wel dat er een schroevendraaier aan te pas moet komen om een palletje los te krijgen voordat je het pistool aan de slang kunt bevestigen.’ Ook is Ad minder enthousiast over de actieradius: die wordt ietwat beperkt doordat de hogedrukslang maar blijft krullen.

Cijger: 7

Kärcher 3.550, €155-240

De tweede Kärcher in deze test is een geavanceerder model. Ad: ‘Als je iets meer te besteden hebt, kun je zo’n klein Kärchertje laten staan en deze krachtpatser van 1800 Watt en 120 bar nemen.’ Voordat je het apparaat kunt gebruiken, moet je wel even prutsen met zeepslangetjes, maar daar staat tegenover dat je de meegeleverde zeepfles zo in het apparaat klikt. Ad spreekt vooral vol lof over de spuitlans met Vario Power: ‘Wat ging dat soepel, én handig, met zelfs een extra inzeepstand.’ Het enige minpunt aan de Kärcher 3.550 is het bakje voor de zeepflacon: dat is erg zwakjes geconstrueerd en ging bij de test zelfs kapot.

Cijger: 8

Bosch Aquatak 1200 plus, €165-190

Bosch heeft de Aquatack 1200 plus vooral ontworpen met het oog op mensen die graag hun auto willen schoonmaken met een hogedrukspuit. Ad: ‘Wat een kracht zit er in die Vario-Jet-Fan-sproeier en wat een bedieningsgemak heeft die regelbare Flexi-Jet, waarmee je eenvoudig de waterdruk kunt regelen.’ Het vuil is met de krachtige Bosch-motor zo verdwenen. Toch zit er een groot minpunt aan het apparaat: hij is niet stevig. Toen het apparaat achteroverviel tijdens de test, brak het.

Cijfer: 7

Nilfisk Compact c125.3, €80-110

De laatste hogedrukspuit in de test heeft de hoogste maximale druk: 125 bar. Ad is te spreken over de kracht van het apparaat: ‘Deze Nilfisk kan terrassen en verpieterd tuinmeubilair met gemak aan.’  Ook krijg je flink wat accessoires en extra sproeikoppen bij deze Nilfisk. Ad: ‘Deze hogedruikspuit kan tegen een stootje en maakt de naam ‘compact’ meer dan waar: bij deze Nilfisk zit in de trolleyhandgreep een haspel verwerkt waar je de waterslang aan kunt oprollen.’ Het apparaat is ook geschikt voor het schoonmaken van je auto. Helaas gaat de bediening van de variabele sproeikop wel tamelijk stroef.

Cijfer: 8

Deze test is eerder gepubliceerd in RADAR+, lente 2013, nummer 2

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl

Meer over:

Ook interessant