toggle menu

RADAR+ test: Mascara's

RADAR+ test: Mascara's

Ook vrouwen die naturel door het leven gaan en helemaal niet houden van make-up gebruiken meestal wel een beetje mascara. Het is simpelweg beauty musthave nummer 1. Welke is de beste?

Dit is een artikel uit ons consumentenmagazine RADAR+

De helft van alle vrouwen zweert bij de gewone mascararoller, niet watervaste variant, die je er vrij gemakkelijk ‘s avonds weer afpoetst. De andere helft, die door weer en wind op de fiets zit, last heeft van tranende ogen en/of veelvuldig in snikken uitbarst, prefereert doorgaans de watervaste versie.

Wij –twee kritische studenten van 19 en 21 en een RADAR+ redacteur– testten er 6, tussen de €4 en €28, die allemaal een maximaal effect beloven.

Hoe brengt het op, wat is het resultaat en hoe makkelijk is ie te verwijderen met een oogmake-upremover van Nivea?

Opbrengen

Gebruik een wimperkruller altijd op schone wimpers, niet op geschminkte, vanwege het gevaar van afbreken. De haartjes even kort op het rubbertje plaatsen, tang dichtknijpen, weer loslaten en dan pas van de wimpers halen.

• Mascara's zijn er tegenwoordig voor iedere wimperwens. Vet opgemaakt, aan elkaar klevend of juist heel naturel en keurig van elkaar gescheiden. Het is maar welk effect beoogd wordt!

• Het verschil tussen dure en goedkope mascara's zit ’m in de inhoud, en de kwaliteit van de zwarte smurrie. Een duurdere mascara is vaak soepeler en gaat langer mee (ongeveer twee maanden).

• De één vindt twee laagjes genoeg, maar bij consumententesten worden ook wel 60 laagjes geteld. Sommige vrouwen brengen de laagjes al kammend op, opwaarts vanaf de wimperaanzet. Anderen doen het zigzaggend, vlak langs de wimperrand, om pas bij de laatste streken de wimper van begin tot puntje mee te nemen. Hoeveel laagjes je ook doet: het meenemen van de kleinste haartjes, in binnenste en buitenste ooghoeken, maakt echt een verschil.

• Tip: breng de mascara niet alleen op de onderkant van de bovenste wimpers, maar ook op de bovenkant. Dit geeft een intenser effect. Begin met de bovenkant, en borstel de wimper dan van onderaf in een krul omhoog. 

Afhalen

• Mascara moet er altijd weer af om te voorkomen dat de wimpers 's nachts beschadigen. Tenzij het een extra soepele mascara betreft, die speciaal bedoeld is om langer te dragen.

• De meeste mascara's gaan er weer af met een oogmake-upremover op water-basis, zoals een lotion. Maar als het om een waterproof mascara gaat, is een speciaal product gewenst, een -vaak tweefasen- remover op basis van olie, dat de mascara oplost. Koop een product speciaal voor gevoelige ogen als de remover irritaties veroorzaakt.

• Weghalen met baby-olie is een slecht idee. De olie legt een irritant vettig waasje over de ogen én over de wimpers, waardoor mascara er de volgende dag niet goed aan kan hechten en uitloopt in zwarte vlekken onder de ogen.

• Poetsen en boenen is niet aan te raden. Het beschadigt de wimpers en de dunne huid rond de ogen. Hoe wel? Besprenkel een wattenschijfje met wat remover, vouw het om de wimper heen, druk een paar tellen goed aan zodat de remover de mascara oplost en trek heel zachtjes weg. Eventueel nog een keer herhalen, afhankelijk van hoe standvastig de mascara is.

MAYBELLINE ONE BY ONE VOLUME EXPRESS WATERPROOF

PRIJS: €15,95

CIJFER: 6-

Opbrengen

Maybelline claimt dat er elke minuut ergens op de wereld een mascara van dit merk over de toonbank gaat. Wij zijn echter niet weg van deze mascara. Het borsteltje brengt nogal droog op, alsof we een oude roller in handen hebben.

Resultaat

Vrij harde oogopslag, wel gesepareerde wimpers. Droogt keihard op.

Afhalen

Moeizaam. Je moet je wimpers echt tussen het wattenschijfje duwen, willen ze een beetje schoon worden.

RIMMEL MAX VOLUME FLASH WATERPROOF MASCARA

PRIJS: €12,49

CIJFER: 7

Opbrengen

Dik, 'romig' borsteltje dat soepel aanbrengt. Je moet wel meermaals met het borsteltje je wimpers kammen voor een beetje leuk effect.

Resultaat

Bescheiden, niet al te overweldigende oogopslag. Zou meer volume mogen geven.

Afhalen

Erg moeilijk en lastig. Waterproof substantie laat niet los – ideaal dus tijdens regen of huilbui…

L'ORÉAL EXTRA VOLUME COLLAGE

PRIJS: €17,49

CIJFER: 7

Opbrengen

Ondanks het dikke borsteltje waar de mascara 'vet' aan hangt, moet je lang je wimpers boetseren voor ze mooi vol zijn. Werkt niet erg 'schoon', wattenstaaf dus paraat om kloddertjes die rond de ogen terechtkomen, weg te werken.

Resultaat

Een mooie, verleidelijke oogopslag.

Afhalen

Pittig karweitje. Ondanks flink boenen voor het slapengaan worden we toch 's morgens wakker met zwart uitgelopen ogen.

HEMA MASCARA VOLUME WATERPROOF

PRIJS: €4

CIJFER: 8

Opbrengen

Slank borsteltje, waar geen klodders aan blijven zitten. Brengt dan ook schoon op, zonder geklieder. Moet wel een paar keer flink heen en weer.

Resultaat

Volle wimpers, die beschaafd, niet overdreven ogen. Ook fijn: geen keiharde wimperhaartjes.

Afhalen

Dat gaat lekker, zeker voor een waterproof versie. Ook de volgende ochtend frisse ogen.

LANCÔME HYPNÔSE WATERPROOF

PRIJS: €27,50

CIJFER: 8-

Opbrengen

Prettig slank borsteltje met een zachte touch, alsof je een niet-waterproof mascara opbrengt.

Resultaat

Mag er zijn: niet spectaculair verleidelijk, wel een beschaafde en volwassen look.

Afhalen

Soepel en makkelijk, de volgende dag treffen we nog wel restsporen onder de ogen aan. 

ETOS MAX VOLUME MASCARA PERFECTE SEPARATIE WATERPROOF

PRIJS: €4,06

CIJFER: 8,5

Opbrengen

Vriendelijk, soepel borsteltje, brengt 'heel chill' aan aldus de jongste testpersoon. Je moet wel oppassen, het borsteltje kliedert nogal snel, dus houd remover bij de hand.

Resultaat

Dramatische, meterslange wimpers.

Afhalen

Ook deze waterproof mascara boent zich er niet makkelijk af. Maar met een beetje doorzetten heb je redelijk schone ogen.

Deze test is eerder gepubliceerd in RADAR+, Nazomer 2013, nummer 4

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant