RADAR+ test: Muzieksystemen

RADAR+ test: Muzieksystemen

Misschien staan er bij je thuis nog gewoon een cd-speler en een paar boxen. Ben je toe aan iets anders? Denk dan aan het allernieuwste op audiogebied: één enkel boxje waarmee je draadloos naar muziek luistert.

Dit is een artikel uit ons consumentenmagazine RADAR+


Wat testen we?

Multiroom Audio. Het zijn nog steeds luidsprekers waar je naar luistert, maar ze zijn niet meer verbonden aan een cd-speler of radio. Elke luidspreker is een compleet geluidssysteem op zichzelf. De muziek wordt digitaal via je draadloze wifi-netwerk naar de luidspreker gestuurd en je kan zelf bepalen hoeveel luidsprekers je wilt aansluiten. Of je in elke kamer er een wil of maar eentje in totaal, dat maakt voor het systeem niet veel uit, maar wel voor je portemonnee. Het mooie is dat je dus kunt beginnen met het kleinste instapmodel-luidspreker en door de tijd heen het systeem zo veel kan uitbreiden als je maar wilt. Marktleider op dit gebied is het Amerikaanse Sonos. Zij begonnen al in 2002 met 'streamen' van audio naar dit soort netwerkluidsprekers. Daardoor hebben ze een grote voorsprong op de andere merken die zich door het succes van Sonos ook zijn gaan richten op netwerk-audio. Samen met Sonos hebben we daarom nog drie andere merken geselecteerd en allemaal verschillende luister- en gebruikerstesten laten ondergaan. Altijd kijkend naar het instapmodel, maar ook naar de moge­lijkheden tot uitbreiding.

Je smartphone wordt afstandsbediening

Alle geteste systemen worden bediend met een smartphone. Zonder een iPhone of een Android-toestel, kun je eigenlijk niets met deze systemen. Dit is overigens puur voor de bediening, want al het andere werk gebeurt in de luidspreker zelf: stuk voor stuk zijn dat kleine computersysteempjes.

Er komt geen cd aan te pas

De muziek die je afspeelt kun je rechtstreeks van je smartphone of tablet afspelen of zelfs via een netwerkschijf. Hiervoor dien je dan je hele muziekbibliotheek in audiobestanden op te slaan. In welk formaat maakt eigenlijk niet zoveel uit, de meest bekende (MP3, WAV, FLAC en WMA) worden door alle beluisterde systemen ondersteund. Een streamingdienst als Spotify is ook geen probleem, alleen als je een minder bekende dienst gebruikt als Deezer of Rdio, is het slim om van te voren te controleren of deze worden ondersteund; dat verschilt per systeem. Heb je overigens losse apparaten als een dvd-speler of platenspeler en je wilt deze graag aansluiten, dan is een multiroomsysteem niet geschikt. Kun je dat loslaten en ben je bereid al je muziek over te zetten op een netwerkschijf of nog beter: via een muziekdienst als Spotify of Tidal te beluisteren, dan zal er een heel nieuwe luisterwereld voor je opengaan.

Samsung M3

Prijs: € 199

Cijfer: 7

Wat is het? 'Connected home' is een hot item bij Samsung en daarbij hoort natuurlijk een audiosysteem. Tv, blue-rayspeler en soundbar (om het geluid van de tv op te krikken) kunnen in het geheel betrokken worden.

Hoe is het geluid? Klankmatig is het instapmodel niet zo bijzonder, maar de iets duurdere modellen laten wel een betere klank horen. Er is zelfs een prachtige luidspreker die er als een kunstwerk uitziet en volledig rondom geluid weergeeft. Deze WAM7501 kost €500 en als je er daar een paar van wilt plaatsen, gaan de kosten natuurlijk flink omhoog.

Mooi ding? Aan­gezien de M3 goedkoper dan de concurrentie is, kun je met Samsung wel de goedkoopste multiroomsetup maken. De uitstraling is er helaas wel naar, het heeft een beetje 'plastic feel'.

Extra's? De prachtige gebogen soundbar als basis met acht aanvullende luidsprekers vormen samen zelfs een volledige 9.1-surroundset. Als je klaar bent met kijken naar de film, kun je elke luidspreker afzonderlijk aansturen voor muziek.

Voordeel: goedkoop, veel uitbreidingsmogelijkheden, surround-systeem.

Nadeel: goedkope uitstraling.

Denon Heos 1

Prijs: € 249

Cijfer: 6

Wat is het? Denon heeft voor de uitstraling modern klassiek gekozen, zelfde metalen grilles als bij Sonos (ook in zwart en wit leverbaar) met klassieke lijnen, de uitbreidings-luidsprekers Heos 3, 5 en 7 zetten die lijn door en zijn mooi met luidsprekerdoek afgewerkt.

Hoe is het geluid? De klank valt wat tegen, scherp hoog, en het klinkt in de lage tonen als een kleine kartonnen doos. Dat is wel een zwak punt van het systeem. Net zoals de app waarmee je het systeem bedient en alles afspeelt, deze is niet echt gebruikersvriendelijk en haperde soms wat. Gelukkig is dat iets wat in een software-update kan worden aangepakt.

Extra's? Naast de verschillende luidsprekers heeft Denon ook een soundbar met subwoofer (voor de lage tonen), een versterker, een audiokastje voor op je oude stereoset en zelfs een chic audiosysteem voor het gehele huis. Mogelijkheden genoeg dus. Maar ook buitenshuis kun je naar de Heos 1 luisteren, een speciale batterij maakt er een draadloze luidspreker van.

Voordeel: veel uitbreidingsmogelijkheden, batterijmodule voor draadloos gebruik.

Nadeel: klank is niet geweldig, software niet erg gebruiks­vriendelijk.

Sonos Play:1

Prijs: € 229

Cijfer: 8

Wat is het? Een kwalitatief hoogwaardig product tegen een lage prijs. Niet alleen de afwerking en materiaalkeuze is premium, ook de gebruikte luidsprekers en versterkers. Aan het gewicht van bijna twee kilo, voel je dat het kastje vol zit met elektronica.

Makkelijk aan te sluiten? Het opzetten van het systeem vereist wel dat je een computer bezit, dit kan helaas niet alleen met de app op een tablet of smartphone. Eenmaal alles ingesteld, kun je de boel bedienen met de app en gebruik je de computer niet meer. Andersom kan wel, als je alleen een computer of laptop hebt, kun je er muziek mee afspelen.

Hoe is het geluid? De klank van de Play:1 is niet erg uitgesproken, er is in elk geval niets wat te hard of te scherp klinkt. Het is ook geen stevig en diep geluid, wat in sommige gevallen juist een voordeel zou kunnen zijn. Voor extra diepte heeft Sonos dan ook een speciale subwoofer-luidspreker.

Extra's? Samen met de speciale soundbar (daarmee verbeter je het geluid van de tv) en nog twee extra luidsprekers (er zijn nog twee grotere maten), heb je meteen een surroundset bij je tv.

Voordeel: ook via computer te gebruiken, mooie afwerking, stabiel systeem.

Nadeel: computer nodig voor het opzetten, design misschien iets te 'koud'.

Raumfeld One S

Prijs: € 249

Cijfer: 8

Wat is het? Raumfeld is onderdeel van het Duitse luidsprekermerk Teufel dat langzaamaan het afzetgebied uitbreidt; nu is Nederland aan de beurt. Het is een internet only-merk, je kunt het alleen online kopen en niet in de winkel. Net zoals andere internetaankopen krijg je wel bedenktijd en mag je acht weken proefluisteren.

Mooi ding? Raumfeld lijkt zich wat meer op de serieuze luisteraar te richten. Het ontwerp van alle luidsprekers is stijlvol klassiek met zwart luidsprekerdoek, sommigen zouden het juist wat ouderwets noemen. hoe is het geluid? De kleine One S heeft een mooi diep geluid met een zijdezacht hoge klank.

Extra's? Erg handig op de kleine One S zijn de 4 voorkeuzeknoppen. Hier kun je je favoriete album, internetradiostation, afspeellijst of artiest op instellen en meteen selecteren als je het apparaat aandoet. Raumfeld is verder het enige systeem wat audio in hoge resolutie afspeelt, bijvoorbeeld vanaf een USB-stick die je gewoon in de luidspreker prikt.

Voordeel: voorkeuzeknoppen, hoge resolutie audio, eenvoudige set-up.

Nadeel: uitbreidings-luidsprekers alleen in stereoparen te koop

Deze test is eerder gepubliceerd in RADAR+, Najaar 2015, nummer 5

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl

Ook interessant