RADAR+ test: Netflix, Videoland, Amazon Prime en NLZiet

RADAR+ test: Netflix, Videoland, Amazon Prime en NLZiet

Net zoveel films en series kijken als je wilt voor een vast bedrag per maand. Wie heeft er nog geen abonnement op een videodienst? RADAR+ bekijkt er vijf.

Dit is een artikel uit ons consumentenmagazine RADAR+’

Met streaming videodiensten als Netflix kun je kijken naar series en films wanneer en waar het jou maar uitkomt. Je selecteert een serie uit een online bibliotheek via je computer, tablet, telefoon of een app op de tv. Deze series zijn meestal integraal beschikbaar. Je hebt zo de mogelijkheid om een serie achter elkaar tot je te nemen, tot jij bepaalt dat je wilt stoppen. Achterhalen welke series door wie worden aangeboden, is vaak nog een heel gepuzzel. Sommige series zijn bij meerdere aanbieders terug te vinden, sommige zijn voor een bepaalde tijd exclusief bij een bepaalde aanbieder beschikbaar, en dan zijn er ook nog series die worden gemaakt in opdracht van de aanbieder. Zo zijn aanbieders Netflix en Amazon Prime Video inmiddels grote concurrenten geworden van televisiestations als HBO en RTL.

Activeren en deactiveren

Wat je wel en niet kunt vinden bij een aanbieder heeft vaak te maken met de rechten die moeten worden afgekocht. Bij Ziggo Movies en Series XL zie je zelfs staan tot wanneer de rechten zijn afgekocht en tot wanneer een serie dus beschikbaar is. Worden deze rechten niet verlengd, dan verdwijnt een serie. Zo wordt er geregeld een lijstje gepubliceerd waarop van bepaalde series met datum wordt vermeld wanneer ze niet meer op Netflix beschikbaar zijn. Zo verdwenen een paar maanden geleden alle seizoenen van de populaire Britse serie Downton Abbey van Netflix, nog voordat het laatste seizoen was toegevoegd. Bij Amazon Prime Video zijn intussen alle seizoenen toegevoegd van Downton Abbey. Wil je specifieke series of films zien, dan loont het de moeite om bij de aanbieder ervan een account aan te maken, deze voor bepaalde tijd te activeren en na het bekijken van de serie, weer te deactiveren.

Hoeveel abonnementen wil je?

De meeste kijkers nemen een abonnement op één dienst en maken een keuze op grond van het aanbod. Het medium waarop men kijkt kan bepalend zijn voor de keuze. Op Ziggo na, heb je voor elke aanbieder in ieder geval een goede internetaansluiting nodig. Via een internetbrowser kun je dan op je computer of laptop inloggen op een aanbieder die de series en films in de browser kan vertonen. Voor de tablet en smartphone hebben alle aanbieders een app beschikbaar en soms ook voor smart tv’s en mediastreamers als Apple TV en Google Chromecast.

De test

Netflix

Cijfer: 9

Netflix was in 2013 de eerste aanbieder in Nederland van online videostreaming en heeft zo een grote voorsprong opgebouwd. In datzelfde jaar begon het bedrijf eigen series te produceren, waarvan House of Cards de eerste en nog steeds de meest succesvolle is. De eigen producties, Netflix Originals, blijken steeds belangrijker te worden en komend jaar zal Netflix hier 6 miljard dollar in investeren. Het merendeel van deze series en films zijn niet alleen productioneel en artistiek van hoge kwaliteit, maar ook de beeld- en geluidskwaliteit zijn goed. Bijna alle titels zijn voorzien van Dolby Digital 5.1 geluid. De Netflix Originals bieden ook nog vaak beeld in Ultra HD 4K; beeld met hoog dynamisch contrast. Hiervoor dien je wel het duurste abonnement van € 11,99 te bezitten. Met dit abonnement kun je met vier gebruikers tegelijkertijd inloggen, handig als je een gezin hebt. Het aanbod van Nederlandse films en series is klein, maar buitenlandse films en series zijn altijd ondertiteld in verschillende talen. Het aanbod bij Netflix is divers, veel A-titels en altijd een paar recente films.

Prijs: vanaf € 7,99 per maand

Beeld & geluid: goed

Kwaliteit & diversiteit aanbod: goed

Videoland

Cijfer: 8

Netflix heeft maar één echte concurrent in Nederland, Videoland van RTL. Niet dat het aanbod erg op elkaar lijkt, integendeel, maar de hoeveelheid, diversiteit en kwaliteit komt wel redelijk in de buurt. Relatief gezien dan, want Videoland mag dan ook eigen producties hebben, ze kunnen moeilijk tippen aan de big-budget-producties van Netflix. Als je van Nederlandse films en series houdt, zit je goed bij Videoland. Gooische Vrouwen, Baantjer en Divorce via RTL en Nieuwe Tijden en De 12 van Oldenheim als eigen producties. De beeldkwaliteit is prima voor elkaar, audio is vaak alleen maar stereo weer te geven. Net zoals bij Netflix en Amazon kun je bepaalde series en films ook downloaden (dat zie je aan het neerwaartse pijltje dat erbij staat), zodat je deze later offline vanaf je telefoon of tablet kunt bekijken als je geen internet hebt, bijvoorbeeld in het vliegtuig.

Prijs: 8,99 euro per maand

Beeld & geluid: goed

Kwaliteit & diversiteit aanbod: goed

ZIGGO Movies & Series (XL)

Cijfer: 8

Er zijn 4 miljoen huishoudens die gebruikmaken van een Ziggo- aansluiting. Ziggo Movies & Series is als extra dienst alleen af te nemen als je ook al gebruikmaakt van Ziggo TV. Dit is frustrerend voor de mensen die buiten het Ziggo-gebied wonen, of een KPN-abonnement hebben, maar ook graag naar Game of Thrones willen kijken. De series en films die je bij Ziggo on demand kunt bekijken zijn voor een groot deel gelijk aan Netflix. De duurdere XL-versie biedt alle series en films van HBO met Nederlandse ondertitels. Dit is de enige manier om alle zeven seizoenen van Game of Thrones in Nederland te bekijken. Die XL-versie is net iets duurder dan het 4K-abonnement van Netflix, maar je krijgt er bij Ziggo nog extra 50 tv-zenders bij. Die kun je bekijken via de Horizon-box op je tv of via de Ziggo Go-app.

Prijs: 6,95 of 11,95 euro per maand

Beeld & geluid: goed

Kwaliteit & diversiteit aanbod: redelijk

Amazon Prime Video

Cijfer: 7

De videodienst van webwinkel Amazon is sinds december 2016 in Nederland beschikbaar. De eerste zes maanden betaal je € 2,99 en daarna € 5,99. Goedkoper dan Netflix, maar het aanbod is dan ook een stuk kleiner. Naast wat bekende oudere series als Seinfeld en Downton Abbey biedt Amazon ook eigen producties aan als The Man In The High Castle en het autoprogramma The Grand Tour (van het oude Top Gear-team). De eerste twee zijn Nederlands ondertiteld, de laatste twee helaas niet. Verwacht ook geen Nederlands ingesproken kinderfilms en zeker geen Nederlandse series of films. De films zijn allemaal A-titels, maar dan wel van vijf jaar geleden of nog ouder. Het aantal titels groeit wel gestaag en Amazon Prime Video heeft de potentie en ambitie om de grote tegenhanger van Netflix te worden.

Prijs: 5,95 euro per maand

Beeld & geluid: goed

Kwaliteit & diversiteit aanbod: redelijk

NLZiet

Cijfer: 7

Je betaalt 7,95 euro per maand voor de programma’s van de publieke omroep, SBS, RTL plus alle content van NPO Start Plus, RTLXL en KIJK. Groot voordeel is dat je geen reclames te zien krijgt, zoals op de afhankelijke websites van die zenders. De dienst combineert zich erg goed met een normaal tv-abonnement, waardoor je bepaalde programma's niet alleen maanden lang terug kunt bekijken, maar soms ook een paar dagen vooruit, voordat ze worden uitgezonden op tv. Als alternatief voor een vaste tv-aansluiting is NLZiet minder geschikt, tenzij je het niet erg vindt dat het nieuws twee dagen oud is.* Van de Nederlandse series zijn vaak meerdere seizoenen terug te zien, bij buitenlandse series kunnen dat bijna alle afleveringen zijn (The Fall) of slechts een paar (The Blacklist). Als je een filmfreak bent, dan is NLziet niet aan te raden, films worden sporadisch aangeboden. Groot nadeel is dat je niet kunt zoeken op genre of categorie: alles staat op 1 pagina bij elkaar en je moet dus weten wat je wilt kijken. En het blijft raar om te moeten betalen voor programma’s van de publieke omroep, bekostigd uit belastinggeld.

*Update 7 maart: NLZiet laat weten dat inmiddels ook recentere content wordt aangeboden, en dat het ook mogelijk is live programma's te kijken. Volgens de aanbieder is het daarom een goed alternatief voor een kabelabonnement.

Prijs: 7,95 euro per maand

Beeld & geluid: redelijk

Kwaliteit & diversiteit aanbod: redelijk

Conclusie: Netflix blijft onverslagen, Videoland goed Nederlands alternatief

Netflix is eigenlijk nog steeds onverslagen als het gaat om kwaliteit, diversiteit en kwantiteit. En al zijn er series of films waar ze de rechten niet voor kunnen krijgen, ze vullen het huidige aanbod goed aan, vooral met eigen producties. Videoland is vooral een goed alternatief als je meer houdt van Nederlandse series en films. Voor de liefhebbers van HBO is er op dit moment maar één optie: een uitbreiding boven op je standaard tv-pakket bij Ziggo.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Radar+, Winter 2017, nummer 6. De prijzen in dit artikel zijn gecheckt en geactualiseerd op 29 juli 2019. 

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl

Ook interessant