Radar test: Veiligheidshamers

Radar test: Veiligheidshamers

Een goede veiligheidshamer kan levens redden. Dat blijkt uit de cijfers: per jaar komen in Nederland vijftig mensen om doordat bij een verkeersongeluk een auto te water raakt. Radar laat drie consumenten én de gebroeders Coronel testen welke noodhamer je het beste in je auto kunt hebben.

Radar laat de hamers op twee punten testen: het lossnijden van de veiligheidsgordel en het inslaan van de ruit. Naast de gebroeders Coronel bestaat het testpanel uit: Johan van Luijn- Hermans, Annemiek Abbekerk en Aart Schermer.

Veiligheidshamer Action

Deze veiligheidshamer is met € 1,95 verreweg de goedkoopste. Annemiek heeft de gordel snel doorgesneden, de mannen hebben er meer moeite mee. 'Dat snijdt niet, dat rafelt', zegt Aart. Het intikken van de ruit gaat ook niet vlekkeloos. Johan en Aart hebben de ruit binnen tien seconden stuk. Annemiek krijgt het niet voor elkaar in twee minuten. Ook de broertjes Coronel zijn niet enthousiast over de hamer: 'Als je in paniek bent, heb je helemaal niks aan dat ding', zegt Tim.

Lifehammer Evolution

De tweede hamer in de test. Met € 19,99 behoort deze veiligheidshamer tot de duurdere in deze test. Alle panelleden krijgen het voor elkaar om binnen vijftien seconden de gordel door te snijden. Het ruitje intikken gaat nog veel sneller: binnen vier tellen waren alle ramen kapot. 'Dit is wel meer de hamer die ik in mijn eigen auto zou bevestigen', zegt Johan.

ELRO Hammer

Deze hamer behoort met € 9,99 bij de goedkoopste. Het voordeel van dit apparaat is dat er  extra functies zijn. Zo heeft deze hamer een magneet en een lampje. De panelleden krijgen de autoriemen moeilijk los. Het inslaan van de ruiten gaat al niet veel beter. Johan krijgt het binnen vijf seconden voor elkaar, de hamer van Aart breekt tijdens het slaan waardoor hij het raam niet kan intikken en ook Annemiek slaagt niet in haar opdracht.

CRKT Exitool

De vierde geteste hamer.  Met € 29,95 de duurste in deze test. Nadeel van het apparaat is dat je 'm aan de riem zelf moet bevestigen. 'Ik wist niet waar de hamer zat, dat is een groot nadeel', zegt Tom. De panelleden hebben allen de riem binnen dertien seconden los. En ook het inslaan van de ruiten gaat soepel. Binnen acht tellen waren de ruiten door.

Lifehammer Classic

De vijfde in de test. De hamer kost € 12,99. Johan, Annemiek en Aart hebben de riem snel doorgesneden. De broertjes Coronel hebben wat meer moeite. Groot pluspunt van deze hamer is dat er op de verpakking staat wáár  op het venster je moet slaan. Die aanwijzing helpt: binnen 3 tellen zijn alle ruiten door. 'Het advies van het systeem om in de hoek van het raam te slaan is prima', zegt Aart.

ResQme

Deze hamer kost ook € 12,99. Het apparaat snijdt goed, want binnen tien seconden zijn alle gordels los. 'Eigenlijk de beste tot nu toe', zegt Johan. Het inslaan van de ruiten duurt lang. Aart heeft de ruit pas na twintig tellen door, terwijl Annemiek de ruit helemaal niet kapot krijgt. Dit blijkt achteraf te liggen aan verkeerd gebruik.

De uitslag:

Positie

Naam

Prijs

1

Lifehammer Evolution

19,99

2

ResQme

12,99

3

Lifehammer Classic

12,99

4

CRKT Exittool

29,95

5

Veiligheidshamer Action

  1,95

6

ELRO Hammer

  9,99

Bekijk de test in de uitzending van Radar op maandag 8 september

Meer over:

Ook interessant