toggle menu

Test: Frituren in de braadpan, frituur of airfryer?

Test: Frituren in de braadpan, frituur of airfryer?

Voor een frietje kun je stylist Anne-Marie Rem 's nachts wakker maken. Hoe bak je ze het lekkerst en het makkelijkst? Ze test drie manieren uit.

Dit is een artikel uit consumentenmagazine RADAR+

Oldskool in een braadpan

In principe kun je elke pan gebruiken om patat in te bakken, mits hij een dikke bodem heeft. Ik neem een degelijke braadpan, eentje die stevig op het gas staat. Ik vul hem voor een kwart met zonnebloemolie. Je kunt ook frituurolie, ara­chideolie, maïsolie, kokosolie of reuzel gebruiken. Om het mezelf makkelijk te maken heb ik een zak voorgebakken frietjes gekocht. Je kunt natuurlijk ook zelf frieten snijden, maar die moet je dan eerst voorbakken (gedoe). Mocht je dit wel doen, omdat je dat lekkerder vindt, dep dan de aardappels goed droog, dat verkleint het risico op spetteren.

Ik test de temperatuur van de olie door een stukje brood in de pan te gooien; wanneer dat in circa dertig seconden bruin boven komt drijven, is de olie heet genoeg. Ik laat de friet er rustig via de kant in glijden, maar het spettert toch. En het walmt. Na zo'n tien minuten drijven de frietjes boven. Omdat ik ze superkrokant wil, laat ik ze nog een paar minuten doorbakken. Daarna haal ik ze er voorzichtig met een schuimspaan uit, en dep ze af met keukenpapier. De smaak is lekker, al vind ik de friet wel vrij vet. Ze zijn mooi bruin geworden en goed krokant.

Voordeel: Je hoeft er geen apparaat voor aan te schaffen.

Nadeel: Je moet erbij blijven. Dus niet even een praatje met de buren gaan maken als de pan opstaat. Ook is de oliewalm nog uren later in de keuken te ruiken. En waar moet je heen met het vet?

Cijfer: 6

Lees ook: Frituurvet en bakolie weggooien, spoel ook kleine restjes niet door

Inventum GF431B, een 'koude zone-friteuse'

Bij friteuses met een 'koude zone' hangt het verwarmingselement wat hoger in de olie, zodat de olie onder het element veel minder heet wordt dan die erboven. Kruimels en restjes die naar de bodem zakken, verbranden daardoor minder snel, zodat de olie langer goed blijft. Ik steek de stekker in het stopcontact en klap de kunststof handgreep van de frituurmand naar buiten. Het is nogal belangrijk dat je dit doet, anders zou de handgreep van deze patatbakker namelijk smelten. Ik draai de knop op de gewenste temperatuur (200 graden). Het groene thermostaatlampje gaat branden, het verwarmingselement is dus ingeschakeld. Als de pan de juiste temperatuur heeft bereikt, gaat het lichtje uit en kan de patat erin.

De temperatuursensor van de thermostaat voelt meteen wanneer de temperatuur van het vet zakt en past die dan aan, waardoor de frieten mooier zouden dichtschroeien en extra knapperig worden. Na vijftien minuten zijn de frietjes klaar. Ik heb na twaalf minuten gecheckt en vond ze nog iets te licht. Nu zijn ze perfect. Ze zijn minder vet dan de friet uit de pan, en heerlijk krokant.

Voordeel: Dit is geurloos frituren. Bijna alle onderdelen kunnen in de vaatwasser. En het is een compact model, dus makkelijk op te bergen.

Nadeel: De friteuse moet een aantal uren afkoelen voordat je ‘m kunt opruimen.

Prijs: €40

Cijfer: 7,5

Princess digitale aerofryer XL

Aerofryer. De naam zegt het al: hier wordt 'gefrituurd' met hete lucht in plaats van olie. Oké, een theelepeltje dan, voor de smaak. Het apparaat is voorzien van sneltoetsen met voorgeprogrammeerde instellingen voor de tijd en temperatuur voor zeven gerechten: friet, kip, biefstuk, garnalen, vlees, cake en vis. Let op: om de friet knapperig te krijgen moet je af en toe het mandjes tussentijds omschudden en dat kan niet als het te vol zit.

Ik druk op het 'friet'-knopje, en stel de tijd in. Er hoeft niets voorverwarmd te worden, en het apparaat begint meteen tevreden te knorren. Na tien minuten ruikt het al lekker naar patat, maar de frietjes  zien er een beetje slap en bleek uit. Ik kan me niet voorstellen dat deze sneue staafjes over vijf minuten klaar zijn. Als de ingestelde tijd is verstreken, ogen de frietjes iets steviger, ik schud nog wat met het mandje stel de timer tien minuten extra in. Als die voorbij zijn, zie ik tot mijn grote vreugde een mandje knapperige goudbruine frietjes.

Voordeel: Het is een minder vette manier van friet bereiden, dus beter voor de gezondheid. En de smaak is nét iets lekkerder. Je kunt van alles in de airfryer bereiden, dus heb je veel meer aan dit apparaat.

Nadeel: Er kan minder friet in het mandje dan bij een friteuse. Het duurt langer voordat de friet klaar is. Het apparaat is flink duurder dan een friteuse.

Prijs: €77

Cijfer: 8

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Radar+, Winter 2017, nummer 6

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl

Ook interessant