Radar

toggle menu

Consumententip: 25 tips om het koel te houden

Het RIVM heeft maandag 19 juni een hitteplan afgekondigd voor de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, en volgens het KNMI geldt code geel. Je leest hieronder trucs om het thuis, in de auto en op het werk fris te houden.

Eten & Drinken, geen ijsblokjes s.v.p.

1. Snak je naar cola met een berg ijsblokjes? Niet aan toegeven: als reactie op zo'n koude plens schiet je thermostaat onmiddellijk omhoog. Ook van hete thee ga je harder gloeien. Lauwwarme kruidenthee is een betere keuze: daarvan krijg je 't ietsje warmer, waarop je lichaam de temperatuur meteen naar beneden bijstelt.

2. Flink aan het bier bij de barbecue is niet slim. Alcohol heeft een uitdrogend effect, net als thee en koffie. Kun je je ochtend-espresso niet missen, drink er dan een groot glas water naast.

3. Dagelijks twee liter water drinken is niet overdreven in tropische omstandigheden. Saai? Leuk het op met schijfjes citroen, limoen, sinaasappel of komkommer. Wat vers gesneden citroengras of gember erdoor is ook lekker.

4. Sla zware lasagneschotels en heftige moussaka's over: dat moet je allemaal verteren en daar krijg je het warm van. Neem ruim groente en fruit om je zout- en vochtgehalte op peil houden -meloen, sla, tomaat, aardbeien, radijs, avocado en witlof werken extra verkoelend- en ga voor veel kleine hapjes op een dag (leve de tapas).

5. Een mooi excuus om sushi te bestellen: de oven en het fornuis maken het huis alleen maar warmer.

Op kantoor, plantenspuit paraat

6. Begin zo vroeg mogelijk op verzengend hete werkdagen. In de ochtendkoelte is de concentratie scherper en de daadkracht groter. En met zo'n tropenrooster kun je tegen drieën naar een schaduwrijk terras vertrekken

7. Zet standaard een plantenspuit met water op het bureau. Regelmatig op gepaste afstand spritzen voor een reddende nevel.

8. Dag broeierig pak: kies voor linnen. Daarin blijf je cool and collected.

9. Een printer die de hele dag staat te loeien, geeft enorm veel warmte af. Tijdelijk naar een aparte ruimte verbannen?

10. Heel fijn die airconditioning, maar niet als-ie op standje 'ijskoud' staat. Het verschil met de buitentemperatuur wordt dan te groot en daarmee ook de kans op verkoudheid. Idealiter staat een airco maximaal 5 graden lager dan buiten.

Thuis, tv en computer

11. Bij gebrek aan luiken en zonneschermen is de beste manier om de zon buitenshuis te houden: ramen en gordijnen dichthouden. Doortochten doe je 's ochtends vroeg.

12. Wat te doen met hangkinderen als het thuis op een broeikas lijkt en het buiten ongezond warm toeven is? Dan blijkt het koele winkelcentrum ineens een top uitje. Filmpje pakken combineert ook super met een hittegolf: donkerte, koelte en een ijsje in de pauze.

13. Elk nadeel heb z'n voordeel. De beste remedie tegen de hitte blijft zo min mogelijk uitvoeren. Tranquilo dus, en stofzuigen en ramen lappen uitstellen tot frissere tijden.

14. De computer en tv uitzetten -echt off, dus niet op standby- scheelt onnodige warmte in huis.

15. Uiteraard werkt een luifel, maar natuurlijke zonwering is stukken sympathieker. Overweeg leilindes te planten.

Onderweg, stapeltje handdoeken in de auto

16. Buiten de deur ben je het koelst af in dun katoen. Een laagje en liever model 'fladder' dan 'skinny'.

17. Kop onder de kraan is niet nodig. Alleen je polsen onder koud stromend water houden en je hele lijf frist supersnel op.

18. Oudere dames hebben het helemaal begrepen: paar druppels eau de cologne op een zakdoek of even sprayen met een tasverstuiver en je voelt je direct verkwikt.

19. Geen haar in je nek scheelt klamme toestanden. Naar de kapper dus, of opsteken.

20. Perfecte noodvoorziening in snikhete auto's: flessen bevroren water en badstof-handdoeken. Het water ontdooit snel, maar blijft lang koel. Handig: met een natgemaakte handdoek koel je snel je nek. Droge exemplaren zijn ideaal als hittebuffer op (plak)bekleding en in babystoeltjes.

Slapen, water in de vriezer

21. Hang natte was in de slaapkamer te drogen. Dat houdt de lucht vochtiger en koeler.

22. Leg een paar plastic flessen water of koelboxelementen in de vriezer. 's avonds zet je ze in een plastic teil in de slaapkamer. Draaiende ventilator ervoor: doe-het-zelf-airco.

23. Bij tropische temperaturen is een ijskoude douche aanlokkelijk, maar uiteindelijk krijg je het er alleen maar warmer van. Lauw water maakt fris en rozig.

24. De beste methode om warme lucht uit de slaapkamer te krijgen en koele erin: zet een raam een klein stukje open en laat een flinke ventilator in de deuropening richting gang blazen.

25. Warme lucht stijgt op dus je zoon met hoogslaper kan z'n matras beter een paar dagen op de grond leggen. En is de slaapzolder een oven? Beneden op de bank slaap het deze keer lekkerder.

Tips van WhatsApp-abonnees

Hoe houd jij het hoofd koel?', vroeg Radar via een WhatsApp-bericht. Enkele tips:

  • 'Voeten in een teiltje water' (Miriam)
  • 'Ik leg een nat gemaakt gastendoekje in mijn nek en draai dat geregeld om. Van tijd tot tijd opnieuw nat maken onder de koude kraan. ' (Margriet)
  • 'Blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Drink veel en voornamelijk water, dat hoeft niet zo koud mogelijk te zijn. Moet je naar buiten, neem dan een hoed of een paraplu mee.' (Mala)
  • Thee zetten van verse mint en limoen. Laten koud worden in de koelkast. Grote bakken salade klaarmaken, zodat je niet hoeft te koken.' (Heiltjen)

Let op: dit is een artikel uit 2016 dat door de Radarredactie op 19 juni 2017 is geüpdatet.

Tekst: Niki Rap, Radar+ tijdschrift.

Meer over:

Lees ook

Reacties

Op de vernieuwde Radar website kan er nog niet worden gereageerd op artikelen.

Ook interessant