Radar

toggle menu

Hoe verwijder je schimmel in je huis?

Schimmel in huis kan voor veel problemen zorgen. Hoe voorkom je dat je schimmel in huis krijgt? En wat moet je doen als je schimmel vindt? Radar beantwoordt vijf vragen over schimmel in huis.

Welke problemen kan schimmel veroorzaken?

Schimmel in huis kan voor veel problemen zorgen. Naast dat het onaangenaam  kan gaan ruiken, kun je er ook allergische klachten van krijgen of luchtwegproblemen. Zo kan schimmel in huis leiden tot  het ontwikkelen van astma of het verergeren van deze aandoening. Naast deze gezondheidsproblemen kan schimmel er ook voor zorgen dat meubels en andere producten in huis zodanig aangetast worden, dat deze vervangen moeten worden.

Hoe weet je dat je met schimmel te maken hebt?

Je weet dat je met schimmel te maken hebt als er zwarte plekken op de muur, vloer of plafond te zien zijn. Ook kan het zo zijn dat schimmel er wit en pluizig uitziet. Daarnaast geeft schimmel een muffe lucht, die na verloop van tijd enorm gaat stinken. Ook kan het zijn dat de verf op de muren gaat bladderen of zelfs gaat barsten. 

Hoe voorkom je schimmel?

Je kunt schimmel in huis voorkomen door goed te ventileren, schimmels houden namelijk van vochtige ruimtes. Ventileren kun je het beste doen door zowel overdag als ‘s nachts zoveel mogelijk in alle kamers de roosters open te zetten en minstens één raam op een kiertje. Ook is belangrijk om naar de staat van je huis te kijken. Wanneer je huis niet goed geïsoleerd is, heb je meer kans op schimmel. Het is belangrijk om eventuele lekkages zo snel mogelijk te verhelpen, zodat er geen vochtige plekken ontstaan waar schimmels zich in kunnen nestelen.

Hoe kun je toch zorgen voor ventilatie als je geen raam hebt in je badkamer?

Wanneer je geen raam hebt in je badkamer is het belangrijk om goed gebruik te maken van een ventilatiesysteem. Wanneer je geen ventilatiesysteem in je badkamer hebt, is het belangrijk dat deze aangelegd wordt. Daarnaast is het van belang om de douche goed uit te drogen met een handdoek na gebruik. Vooral in de badkamer is het belangrijk om goed te ventileren, omdat het de meest vochtige ruimte in huis is.

Hoe kun je schimmel het beste bestrijden?

Je  kunt eerst proberen om zelf de schimmel te bestrijden. Het plafond, de muren en vloeren kun je schoonmaken met een vochtige doek met soda. Grotere oppervlakken die beschimmeld zijn, kun je mogelijk schoon te krijgen met een schimmelverwijderaar.

Schimmelverwijderaars zijn vaak chloorhoudende producten die voor ademhalingsproblemen kunnen zorgen. Deze producten zijn effectief, maar niet heel milieuvriendelijk. Het is belangrijk om tijdens het gebruik van een schimmelverwijderaar goed te ventileren door bijvoorbeeld een raam een stukje open te zetten. Daarnaast is het aan te raden om handschoenen en een mondkampje te gebruiken.

Ben je allergisch of heb je last van gevoelige luchtwegen? Dan kun je deze klus beter door iemand anders laten doen. Lukt het niet om de schimmel zelf te bestrijden of komt de schimmel steeds terug? Schakel dan een bestrijdingsdienst in.  

Radar heeft eerder in een uitzending aandacht besteed aan schimmel in je huis. Wil je dit rustig terugkijken? Bekijk ze dan hier: Leven met schimmel in je woning

Bron: GGD / Nederlandse Woonbond

Meer over:

Lees ook

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant