Radar

toggle menu

Podcasts beluisteren: hoe doe je dat?

Spannende reportages, waargebeurde verhalen, gemiste radioprogramma's en discussies over de meest uiteenlopende onderwerpen kun je beluisteren in de vorm van een podcast. Maar wat is een podcast precies, hoe werkt het, en... is het iets voor jou?

Podcasts bestaan sinds 2004 en groeien nog altijd gestaag in populariteit - bekijk ook: De revival van de podcast (EenVandaag).

Toch weet nog lang niet iedereen wat podcasts zijn, of hoe je ze moet gebruiken. En dat is jammer, want als je eenmaal weet hoe het werkt is de podcast een medium waar je veel plezier en profijt van kunt hebben - en meestal nog gratis ook.

Ik heb de term podcast weleens gehoord, maar... wat is het precies?

Een podcast is een soort on demand radioprogramma. Het is als audiobestand te vinden op internet en je kunt het op je computer of smartphone beluisteren waar en wanneer je maar wilt, bijvoorbeeld tijdens het afwassen of in de sportschool.

Dat kan door het direct te streamen (net zoals je doet met filmpjes op YouTube of uitzendingen op NPO.nl) of door het eerst te downloaden (liefst via wifi, zodat het niet ten koste gaat van je databundel) en vervolgens af te spelen.

Voor bijna elk interessegebied is wel een podcast te vinden: van (nieuws)trivia tot fantasykaartspellen, van filosofie tot misdaadmysteries en van tuinieren tot blokfluiten.

Qua vorm lopen ze ook enorm uiteen, maar in het algemeen zijn ze het best te vergelijken met een (praat)radioprogramma. In veel podcasts zijn twee of meer mensen met elkaar in gesprek, maar ze kunnen ook bestaan uit een monoloog. Sommige zijn low budget hobbyproducties, andere zijn zeer professioneel opgenomen. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als de podcast door een radiostation is geproduceerd / eerst als 'regulier' radioprogramma is uitgezonden, zoals deze lijst met podcasts van de NPO.

Podcasts verschijnen bijna altijd in serievorm: periodiek (bijvoorbeeld elke week of elke paar dagen) komt er een nieuwe aflevering beschikbaar. Je kunt je er ook op abonneren. Nieuwe episodes worden dan automatisch opgehaald.

Klinkt leuk, maar wat kost dat?

Veel podcasts zijn gratis te beluisteren. Voor sommige makers is podcasten puur liefdewerk oud papier, maar anderen weten er geld mee te verdienen. Zij halen hun inkomsten uit bijvoorbeeld donaties, sponsoring of reclame.

Als je als luisteraar doneert, krijg je hier vaak ook iets voor terug. Je kunt dan bijvoorbeeld extra afleveringen beluisteren, of je krijgt toegang tot (meer) oude afleveringen van de betreffende podcast.

OK, ik ben geïnteresseerd! Hoe werkt het?

Het is eenvoudig om via Google een podcast over jouw interessegebied te vinden en deze vervolgens via de betreffende site af te spelen. Handiger is echter om eerst een (gratis) app op je smartphone installeren waarmee je podcasts kunt vinden, automatisch nieuwe afleveringen kunt binnenhalen en afspeellijsten kunt maken.

Een kleine greep uit het grote aanbod aan gratis te gebruiken podcast-apps voor verschillende besturingssytemen:

Als je eenmaal een app hebt geïnstalleerd, kun je daarin zoeken naar podcasts - op titel, als je dit al weet, en / of door te filteren op interessegebied.

Daar kan ik wel wat mee. Maar heeft de Radar-redactie ook nog een paar tips?

Leuk dat je het vraagt! Dit zijn enkele van onze favorieten:

 • Serial (EN)
  Waargebeurde verhalen, één per seizoen. Het eerste seizoen, over een moordzaak uit de jaren '90, was een wereldwijde hit en zette podcasts weer op de kaart.
 • De Taalstaat (NL)
  Een wekelijks programma over de Nederlandse taal. Verschijnt na elke uitzending (op NPO Radio 1) ook als podcast. Presentatie: Frits Spits.
 • WTF? With Marc Maron (EN)
  Comedian Marc Maron interviewt mede-comedians, maar ook muzikanten, acteurs, regisseurs en andere beroemdheden. Prachtige gesprekken, vaak van een uur of langer, met Barack Obama, Louis C.K., Bruce Springsteen, Louis Theroux en vele, vele anderen (inmiddels bijna 800 afleveringen).
 • The Moth (EN)
  Waargebeurde verhalen, voor een live publiek verteld door de mensen die ze hebben meegemaakt.
 • Echt Gebeurd (NL)
  Waargebeurde verhalen, voor een live publiek verteld door de mensen die ze hebben meegemaakt. Spin-off van The Moth (zie hierboven) van Micha Wertheim en Paulien Cornelisse.
 • Good Job, Brain! (EN)
  Trivia en wetenswaardigheden, elke aflevering over een ander thema, door een groepje vrienden dat gek is op (en goed is in) pubquizzen.
 • S-Town (EN)
  Nieuw (op 28 maart 2017 in zijn geheel online verschenen) truecrimemysterie van de makers van Serial (zie boven).
 • Een Fris en Vurig Liedje (NL)
  Voor en door fans van de tv-serie Game of Thrones.

Luister jij weleens naar podcasts en zo ja, wat is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties!

Meer over:

Reacties

Op de vernieuwde Radar website kan er nog niet worden gereageerd op artikelen.

Ook interessant