Radar

toggle menu

Wat is de 'sleepnetwet'?

Wat is de 'sleepnetwet'?

In juli heeft de Eerste Kamer een wet aangenomen waarmee geheime diensten veel meer bevoegdheden krijgen om burgers digitaal af te luisteren. Wat houdt deze 'sleepnetwet' precies in?

Met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, zoals de sleepnetwet officieel heet, wordt het voor inlichtingendiensten (de AIVD en de MIVD) mogelijk om op grote schaal online informatie van burgers te verzamelen.

De wet was voor vijf studenten aanleiding om handtekeningen te verzamelen voor een referendum. Inmiddels is de oproep als door tienduizenden mensen ondertekend. Ook Amnesty International voert momenteel hard campagne voor het initiatief van de studenten.

Wat houdt de 'sleepnetwet' in?

Op 11 juli 2017 heeft de Eerste Kamer de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten ondertekend. Dit zorgt ervoor dat de inlichtingendiensten vanaf 1 januari 2018 meer middelen tot hun beschikking krijgen.

De belangrijkste veranderingen:

  • Met de nieuwe wet mag een zogenaamd 'sleepnet' worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren. Ook als je niet verdacht wordt, mag je worden afgeluisterd. Hierdoor kan een hele wijk worden afgeluisterd, wanneer er een verdacht persoon in de wijk woont.
  • Alle geautomatiseerde apparaten mogen worden gehackt zonder dat je zelf verdacht bent. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon, tablet, laptop of smart-tv.
  • Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
  • De data die is verzameld mag worden gedeeld met buitenlandse inlichtingendiensten. Hiervoor hoeft de data niet vooraf te zijn geanalyseerd.

Referendum over de sleepwet

Instanties als de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, Amnesty International, burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en verscheidene wetenschappers hebben al hun zorgen geuit over deze wet

Enkele studenten zijn deze zomer een actie gestart omdat ze een referendum willen over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Een wet die grote gevolgen heeft voor de vrijheid van burgers zou volgens de studenten niet zonder referendum aangenomen mogen worden.

In totaal is het initiatief inmiddels tienduizenden keer ondertekend. In totaal zijn er voor 16 oktober 300.000 handtekeningen nodig voordat er een referendum aangevraagd kan worden. Ondertekenen van het initiatief kan via de website Sleepwet.nl.

Onderteken het initiatief voor een referendum

Bron: Sleepwet.nl / Eerste Kamer

Meer over:

Lees ook

Gerelateerde dossiers

Veilig internetten
Veilig internetten

Veilig internetten

  • Dossiers

Wat is VPN? Hoe zorg je voor een veilig wachtwoord? En hoe beveilig je je Facebookpagina? Radar helpt je door allerlei tips met betrekking tot veilig internetten overzichtelijk...

Sleepwet
Sleepwet

Sleepwet

  • Dossiers

Dankzij de invoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet of sleepnetwet genoemd, mogen Nederlandse inlichtingendiensten vanaf 1 januari 2018...

Reacties

Op de vernieuwde Radar website kan er nog niet worden gereageerd op artikelen.

Ook interessant