Radar

toggle menu

WOZ-waarde opvragen: hoe doe je dat?

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van je huis. Deze wordt elk jaar opnieuw door de gemeente bepaald en vormt de basis voor diverse belastingen en heffingen.

De WOZ-waarde van je woning kun je gratis opvragen via het WOZ-waardeloket. Deze waarde is voor iedereen toegankelijk. Je kan dus van ieder huis in Nederland de WOZ-waarde opvragen.

Als jouw gemeente niet is aangesloten bij het WOZ-waardeloket, kun je op de website van jouw gemeente kijken. Daar vind je dan meer informatie over hoe je je WOZ-waarde kunt opvragen. Bij vragen kun je ook bij je gemeente terecht.

Taxatieverslag

Gemeenten bepalen jaarlijks met behulp van een taxatie de WOZ-waarde van een woning. In een taxatieverslag staat hoe de gemeente deze woningwaarde vaststelt. Dit verslag kun je digitaal via MijnOverheid opvragen. Voorwaarden zijn wel dat je op de 1 januari eigenaar of huurder bent van een pand en dat de WOZ-beschikking op jouw naam staat.

Koopsominformatie

Met de koopsominformatie van het Kadaster krijg je informatie over de aankoopprijs van een woning. Hiermee kan je de WOZ-waarde van jouw woning met de verkoopprijzen van soortgelijke woningen vergelijken. Het gaat dan om woningen die rond 1 januari van het vorige jaar (waardepeildatum) zijn verkocht.

WOZ-waarde erg hoog? Maak bezwaar!

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van je huis? Dan kun je bezwaar maken. Radar Radio besprak in maart dit jaar hoe je dat doet.

Dit is een artikel uit november 2017, door de redactie gecheckt en geüpdatet op 26 juli 2018.

Bron: Rijksoverheid / Hypotheker/ Kadaster / Wozwaardeloket

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant