3 luxe bespaartips om er warm en netjes bij te zitten

3 luxe bespaartips om er warm en netjes bij te zitten

Voor niks naar een chique kapsalon, een perzikhuid voor weinig en veel lagere stookkosten zonder verplichte dikke wollen trui: dit is bezuinigen-de-luxe.

Een artikel uit consumentenmagazine RADAR+

Tip 1: Betaal niet voor de kapper

Wie bang is dat niks uitgeven aan de kapper gelijkstaat aan een treurig bloempotkapsel, heeft het mis. Want je kunt je ook gratis én goed laten knippen. Bied je aan als model bij een kappers­opleiding. Googel 'gratis kapper + woonplaats' en er poppen veel mogelijkheden op. Je wordt geknipt door kappers die goed begeleid worden of zelfs al klaar zijn voor hun examen. AIs je meer dan 30 cm van je haar af wilt: laat het kosteloos afknippen en doneer het, zodat er pruiken van gemaakt worden voor patiënten. Op haarwensen.nl vind je een lijst van deelnemende kapsalons.

Opbrengst: €400. Stel dat je acht keer per jaar naar de kapper gaat en per knipbeurt €50 neertelt (dat is al snel het tarief van een kwaliteits-coiffeur), dan houd je nu €400 over. Plus een goed gevoel, want je helpt een leerling-kapper of zieke.

Tip 2: Stap over op het blauwe blikje

Fijn, zo'n chic potje anti-age crème, maar werkt het echt zoveel beter dan een lik Nivea? Een Engelse vrouw smeerde haar gezicht een maand voor de ene helft in met Nivea en voor de andere helft met de laaiend dure Crème de la Mer (ca. €160 voor 30 ml). Dermatologen bestudeerden het resultaat en kwamen tot de conclusie dat de Nivea net iets beter scoorde op rimpelvervaging en vochtvoorziening.

Ook Radar heeft eenzelfde test eens uitgevoerd met dure creme met diamant erin. Het resultaat was hetzelfde: geen verbetering en zelfs meer rimpels aan de kant waar met de dure crème was gesmeerd.

Opbrengst: €112,26. Stel: je gebruikt zes potjes per jaar. Kost je van La Mer €960. Voor een blikje Nivea met dezelfde inhoud tel je 6 x €1,29 neer, €7,74 op jaarbasis dus. Een exorbitant verschil: €952,26. Grote kans dat je een minder luxueuze crème gebruikt – laten we zeggen een tube antirimpelcrème van rond de €20 – maar dan nóg is de bezuiniging fiks: €112,26. Het testen waard!

Tip 3: Draai de verwarming uit

Flink besparen op de gas­rekening en het toch aan­genaam warm houden – het kan echt. En het is kinderlijk eenvoudig: de verwarming niet gebruiken in ruimtes die je zelf niet gebruikt. Denk: de zolder, een leegstaande logeerkamer of de kelder. Daar draai je de radiatorknop voortaan op de vorstvrijstand – want op bevroren leidingen zit je ook niet te wachten. Doe de deuren of het luik van die ruimtes vervolgens goed dicht en je zit er alsnog warmpjes bij.

Opbrengst: €260. Door alleen de bewoonde kamers in huis te verwarmen, bespaar je volgens MilieuCentraal 400 kubieke meter gas, wat neerkomt op zo'n €260 per jaar. En die kun je weer in een vakantie naar de zon steken.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Radar+, Nazomer 2017, nummer 5

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl

Ook interessant