toggle menu

3 vragen over annulering van een online sportabonnement

3 vragen over annulering van een online sportabonnement

Online een sportschoolabonnement afgesloten en binnen 14 dagen spijt? Je kan ervan af. Bij het kopen van een product of dienst op afstand heb je namelijk recht op bedenktijd. Dan kun je bedenken of het wel echt is wat je wil. Zo niet, dan kun je je geld terugkrijgen.

Wat is een koop op afstand?

Onder een koop op afstand vallen bijvoorbeeld producten of diensten die je koopt via internet. Ook een webwinkel van een gewone winkel kan hieronder vallen, bijvoorbeeld als je het product koopt via de webwinkel en je verder geen verkoper ontmoet. Een aankoop bij een postorderbedrijf, een bestelling met een bestelbon uit een krant of tijdschrift of een bestelling via de telefoon kan hier ook onder vallen.

Wayta sloot bijvoorbeeld online een sportschoolabonnement af bij FitForFree. Diezelfde dag hoort ze dat ze een beginnende hernia heeft en voorlopig beter niet kan sporten. Ze belt om het sportschoolabonnement af te zeggen en krijgt telefonisch te horen dat dit akkoord is. Een paar maanden later moet ze echter honderden euro’s betalen aan incassokosten omdat ze haar rekening niet zou hebben betaald. Gelukkig biedt een telefoontje van Radar uitkomst: bij het doen van een zogenoemde 'koop op afstand' geeft de wet de consument namelijk recht op veertien dagen bedenktijd.

Bij een dienst die langer duurt dan veertien dagen, bijvoorbeeld een abonnement voor mobiel bellen, of een sportschoolabonnement, hoor je er zelf om te vragen als je wil dat de dienst ingaat binnen de bedenktijd. Je kan dan nog steeds binnen de bedenktijd van de dienst af. Als je na het gebruik van de dienst, je bent bijvoorbeeld binnen de veertien dagen wezen sporten, toch gebruik wil maken van je bedenktijd moet je wellicht betalen voor dit gebruik. De ondernemer is wel verplicht je te informeren over de hoogte van de kosten, doet hij dit niet dan hoef je deze ook niet te betalen.

Wanneer gaat de bedenktijd in?

De bedenktijd gaat in op de dag dat je het product hebt gekregen. Als je een dienst koopt gaat de bedenktijd in op het moment dat je de dienst bestelt. Bij een aankoop van een product en een dienst samen gaat het pas in als je ook het product krijgt.  

In het geval van Wayta gingen er verschillende dingen mis. Er blijkt bijvoorbeeld geen aantekening te zijn gemaakt in haar dossier toen ze een dag na het online afsluiten van het abonnement belde om te annuleren. De opzegging die ze via een webformulier instuurde is te laat binnengekomen. Omdat een verkeerde datum werd genoemd in een mailwisseling kon FitForFree niet terugvinden dat er gebeld is en er werd vanuit gegaan dat ze te laat was met opzeggen. Na een telefoontje van Radar blijkt dat er inderdaad is gebeld op de dag nadat Wayta het abonnement heeft afgesloten. Daarop heeft FitForFree besloten dat Wayta niets meer hoeft te betalen.

Hoe kom ik aan informatie over de bedenktijd?

Een ondernemer hoort consumenten te informeren over de bedenktijd en uit te leggen hoe dit werkt. Ook moet hij een formulier geven dat je kunt invullen als je van de koop af wil. Als de ondernemer deze informatie niet geeft, dan wordt de bedenktijd automatisch verlengd met een jaar. Als je deze informatie op een later moment krijgt geldt vanaf dat moment een bedenktijd van veertien dagen.

Let op: er is ook een aantal producten dat je op afstand kunt kopen waarvoor geen bedenktijd geldt. Zo heb je dit bijvoorbeeld niet bij reizen, spoedreparaties, niet houdbare producten of verzegelde dvd’s. Lees meer over de bedenktijd en situaties waarin je er geen recht op hebt op de site van de Consuwijzer.

Bron: Consuwijzer / Radar

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant