toggle menu

3 vragen over de nieuwe inlogmethode iDIN

3 vragen over de nieuwe inlogmethode iDIN

Misschien heb je het begrip iDIN weleens ergens voorbij horen komen. Maar wat dat eigenlijk is en hoe werkt het? Radar beantwoordt deze en andere vragen.

1. Wat is iDIN?

iDIN is een soort iDEAL, maar dan voor het verifiëren van persoonsgegevens. Je logt in met de login van je bank die vervolgens aan de betreffende organisatie bevestigt wie je bent. De banken verstrekken dan gegevens zoals iemands naam, adres, leeftijd of geslacht. Deelnemende webwinkels krijgen geen toegang tot jouw financiële gegevens. Het is ook niet mogelijk om via deze dienst te betalen.

2.  Wat kun je met iDIN?

Als webwinkels het systeem gebruiken, hoef je niet meer aparte accounts voor iedere webwinkel aan te maken. Je kan dan inloggen zoals je bij internetbankieren inlogt. De webwinkel weet dan meteen wie je bent en hoeft niet meer je identiteit te verifiëren. Zo zijn aparte toegangscodes en wachtwoorden aanvragen en onthouden verleden tijd.

3.  Hoe werkt iDIN?

iDIN lijkt op de manier waarop men internetbankiert:

  1.         Je wilt bijvoorbeeld een account aanmaken bij een webshop
  2.         Je kiest iDIN als online identificatiemethode
  3.         Je selecteert de bank waar je je bankzaken online regelt
  4.         Je wordt naar het iDIN startscherm van je bank geleid
  5.         Je logt in met het inlogmiddel van je bank
  6.         De gegevens die de webshop van je wil ontvangen zijn al ingevuld
  7.         Je klikt op akkoord
  8.         Je keert terug naar de website van de webshop

Welke websites hebben iDIN?

Wijnand Jongen van de belangenorganisatie Thuiswinkel.org verwacht dat webwinkels het systeem van de banken snel overnemen. Er zijn nu maar een paar online winkels die gebruik maken van iDIN: hypotheekverstrekker Florius, zorgverzekeraar ONVZ en telecomaanbieder Youfone.

iDIN voor overheidsinstanties

Directeur van de Betaalvereniging Piet Mallekoote denkt dat er veel vraag is naar de dienst, bijvoorbeeld bij verzekeraars en zorg- en overheidsinstellingen. 'Bij de overheid zou iDIN dan een alternatief voor DigiD kunnen worden.'

Bron: Betaalvereninging Nederland / NOS / NU.nl

Ook interessant