4 Bespaartips: Zeg de loterij op en smeer broodjes

4 Bespaartips: Zeg de loterij op en smeer broodjes

Stop met hopen dat je de loterij wint, smeer broodjes met je collega's en ga 's ochtends naar de bioscoop.

1. Smeer broodjes

Tussen de middag op het werk even een broodje halen is handig en meestal lekker­der dan kleffe boterhammen meenemen in een trommeltje. Maar het wordt al snel begrotelijk. Minstens zo smakelijk en stukken goedkoper alternatief: samen met collega's lunchen en alles vers bij de supermarkt halen.

Opbrengst Als je dagelijks een pistoletje ham en eentje met kaas haalt, ben je makkelijk €7,- kwijt. Uitgaande van 200 werkdagen per jaar is dat €1400. Ga je met vijf personen om de tafel zitten en sla je in bij Albert Heijn, dan betaal je voor tien pistoletjes €3,-, een ons biologische achterham kost €2,75, een ons belegen kaas ongeveer €1,- en roomboter (5g per broodje) zo'n €0,25. Ook €7 in totaal, maar dan voor €5 personen. Per persoon komt het op €1,40. Dat scheelt per jaar €1400,- min €280,- = €1120,-.

2. Deel de grasmaaier

Waarom zelf een dure gras­maaier, boormachine en hogedrukreiniger aanschaffen als je de kosten met buren kunt delen? Voor apparaten die je niet dagelijks gebruikt, kan dat al snel voordelig uitpakken. Ben je niet zo goed met de buren, dan is Peerby.nl ook een optie: via deze site huur je voor weinig geld spullen bij mensen uit de buurt.

Opbrengst Een goede boor kost zomaar €150,-, een dege­lijke gras­maaier minimaal €200,- en een luxe hogedrukspuit ook: €550,- in totaal. Koop je de apparaten met de buren links en rechts, dan ben je ongeveer €185,- kwijt. Besparing: €365,-. En je doet er jaren mee.

Lees ook: Deeleconomie, een sympathieke trend

3. Ga vaker naar de film

Filmliefhebbers kunnen geld besparen door een bioscoop­abonnement te nemen. Bij Pathé kost dat €19,- per maand. Ben je minder van de kaskrakers en meer van de filmhuisfilms, dan is de Cinevillepas een optie. Die kost hetzelfde en is geldig in meer dan veertig 'arthouse'-filmtheaters in Nederland. Ga je minder dan twee keer per maand naar de film, dan kun je alsnog geld besparen door bijvoorbeeld 's ochtends te gaan. Tickets zijn dan vaak een paar euro goedkoper.

Opbrengst Iemand die wekelijks naar de film gaat betaalt normaal 52 x €9,50 = €494,-. Een abonnement kost 12 x €19,- = €228,-. Bezuiniging: €266,-.

4. Zeg de loterij op

Heb je net alle automatische incasso's stopgezet, zul je het net zien: vallen die mega- miljoenen in jouw wijk. Of zou je bankrekeningnummer net de hoofdprijs krijgen. 'Zou', inderdaad. Want die kans is minder dan miniem. Het Algemeen Dagblad kwam vorig jaar met cijfers: de kans op de hoofd­prijs bij de maandelijkse Staatsloterij-trekking is 1 op de 2,6 miljoen. Van de Postcodeloterij word je hoogstwaarschijnlijk ook niet rijk: de kans op de gedeelde Postcodekanjer met je buren is 1 op de 242.000.

Opbrengst Stel: je speelt automatisch mee in de Staatsloterij. Eén maandlot kost €15,- en bij een abonnement doe je met vier extra trekkingen mee (3 x €15,- en 1x €30,- met oud en nieuw). Als je helemaal niets wint – en dat risico is 50%, met veel mazzel win je de inleg of een paar euro – bespaar je dus €255,- op jaarbasis.Dit artikel is eerder gepubliceerd in Radar+, Voorjaar 2017, nummer 1

Meer Radar+-banner

Meer Radar+-banner
Meer Radar+-banner

Ook interessant