4 tips voor meer ruimte op je iPhone en iPad

4 tips voor meer ruimte op je iPhone en iPad

'De opslagruimte is vol' of 'Downloaden niet meer mogelijk': komt die melding je bekend voor? Tijd om schoon schip te maken! Met enkele simpele stappen heb je zo wat mb's vrij.

1. Verwijder apps die veel ruimte vragen

Kijk eens kritisch naar alle toepassingen op je telefoon, en vraag jezelf af hoe vaak je nog gebruik maakt van die apps. Welke kunnen worden verwijderd?

Ga naar de instellingen en vervolgens naar Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik. Klik op 'Beheer opslag' (het kan zijn dat je toestel even moet laden). De toepassingen die de meeste ruimte vragen staan bovenaan. Je verwijdert de app door erop te klikken. In het volgende scherm kun je kiezen voor 'Verwijder app'.

2. Niet verwijderen? Maak dan de cache leeg

Wil je de toepassing blijven gebruiken? Maak dan ruimte door de cache op te schonen. Dit gaat bij sommige apps via de instellingen van je toestel, in andere gevallen doe je dit via de app.

Bij Safari kun je bijvoorbeeld via Instellingen > Safari > Geavanceerd > Websitedata ruimte vrijmaken.

Facebook verzamelt veel gegevens die op je apparaat worden opgeslagen. Deze data neemt erg veel ruimte in. Je kunt deze informatie niet verwijderen via instellingen of de app. Om met een schone lei te beginnen zul je Facebook van je apparaat moeten verwijderen en opnieuw moeten installeren. Let op: het gaat dus niet om het verwijderen van je Facebookaccount, maar om het verwijderen van de toepassing op je iPhone of iPad.

Maria schrijft op de Facebookpagina van Radar:

'Ik heb mijn Facebookapp eraf gegooid. En een internetlink gekoppeld als app. Krijg dan ook geen notificaties meer binnen. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Voordeel daarvan is weer dat je minder snel geneigd ben om op Facebook te kijken.'

3. Oude foto's én filmpjes verwijderen

Open 'Foto's' op je Apple-toestel. Via 'Albums' (rechtsonder) vind je de map video's: het verwijderen van filmpjes kan in een keer flink wat ruimte opleveren. Je kunt vervolgens het fotomapje opruimen (klik op Selecteer rechtsboven om meerdere bestanden tegelijk te verwijderen).

4. Sla bestanden op in iCloud

In de gratis versie van iCloud heb je 5 GB tot je beschikking. Je kunt er ook voor kiezen dit uit te breiden.

Wanneer je geen ruimte meer vrij hebt op je telefoon, kun je je foto's opslaan in deze online dienst. De originele foto wordt niet opgeslagen op je telefoon, maar in de iCloud. Ga naar Instellingen > iCloud > Foto's > Optimaliseer iPhone opslag om deze functie aan te zetten. Maar let op: ook je iCloud kan vol raken!

Er zijn verschillende online opslagdiensten waar je gebruik van kunt maken. Miranda schrijft op de Facebookpagina van Radar:

'Wat betreft cloud sharing, we hebben ook nog Dropbox. Je kan ze vanaf je telefoon uploaden. Tegelijk staan ze op je computer.'

Bron: iCulture / iPhoned

Ook interessant