4 vragen over contactloze communicatie via NFC

4 vragen over contactloze communicatie via NFC

Misschien heb je het begrip NFC weleens ergens voorbij horen komen. Maar wat dat eigenlijk en hoe werkt het? Radar beantwoordt deze en andere vragen.

1. Wat is NFC?

NFC staat voor Near Field Communication. Hiermee wordt de contactloze communicatie tussen twee apparaten op maximaal 10 centimeter van elkaar bedoeld. Dit kan bijvoorbeeld de communicatie tussen een mobiele telefoon en een kassa in de winkel zijn: een manier om te betalen. Op de mobiele telefoon moet in dat geval ook software staan om de veiligheid van de betaling te garanderen.

2.  Wat kun je met een NFC-chip?

Een NFC-chip in je telefoon biedt veel mogelijkheden. Je kunt ermee inchecken via Foursquare, contactloos foto’s en video’s versturen naar een andere mobiele telefoon met NFC, enzovoorts. De chip kan ook pasjes zoals klantpassen, ziekenfondskaarten en bibliotheekkaarten vervangen die in je portemonnee zitten.

Bedrijven kunnen ook gebruik maken van NFC. Kortingscoupons en filmprogramma’s kunnen gelijk naar de telefoon van de gebruiker worden verzonden. Supermarkten kunnen de schappen voorzien van de chip. Als je dan je telefoon ervoor houdt, ontvang je de prijs en informatie over het product.

3.  Hoe werkt NFC?

NFC kan ook automatisch bluetooth aanzetten. Voor dat soort functies zijn NFC-tags ontwikkeld. Deze tags zijn stickers met daarin een chip en een antenne. Je kunt ze bijvoorbeeld op je nachtkastje plakken. Met de bijbehorende app kun je instellen wat je mobiele telefoon doet als je hem tegen die NFC-tag aanhoud. Sony, Samsung en LG gebruiken verschillende tags.

In de video zie je hoe het gebruik van een tag werkt:

4. Heeft jouw telefoon NFC?

Ben je benieuwd of jouw telefoon NCF heeft of wil je het misschien inschakelen? Volg dan deze stappen:

  • Apple/iOs: Alleen De iPhone 6 en iPhone 6 Plus beschikken over NFC. Tot nu toe is deze alleen bedoeld voor betalingen via Apple Pay en niet voor andere doeleinden.
  • Android: Kijk via deze menuroute of jouw telefoon NFC heeft: Instellingen > NFC > schakel het schuifje in > Android Beam inschakelen.
  • Windows: Kijk via deze menuroute of jouw telefoon NFC heeft: Instellingen > NFC > schakel het schuifje in.

Bron:  Speak / Typhone / YouTube

Meer over:

Ook interessant