toggle menu

4 vragen over het TTIP-handelsverdrag

4 vragen over het TTIP-handelsverdrag

Klokkenluiderswebsite Wikileaks kwam afgelopen week met een opvallende mededeling: ze geven 100.000 euro aan de persoon die de tekst van het handelsverdrag TTIP aan hen doorspeelt. Wat houdt dit verdrag precies in? En wat zijn de voor- en nadelen ervan? Radar zet het voor je op een rij.

1. Wat is TTIP?

De afkorting TTIP (zeg Tie-TIP) staat voor Transatlantic Trade & Investment Partnership, ofwel trans-Atlantisch handels- en investeringsverdrag. De Europese Unie en de Verenigde Staten onderhandelen al sinds 2013 over dit verdrag. Als de twee grootmachten tot een overeenkomst komen, vallen handelsbarrières weg. De handel tussen de EU en de VS wordt dan eenvoudiger én goedkoper.

2. Wat zijn de voordelen van het verdrag?

Een van de grootste voordelen van het TTIP-verdrag is dat producten goedkoper worden. Wil je bijvoorbeeld een horloge aanschaffen dat uit de Verenigde Staten komt? Nu betaal je daar nog een importtarief over. Als het verdrag doorgang vindt, verdwijnen importtarieven en betaal je minder voor jouw nieuwe horloge.

Ook krijg je als consument meer keuze. Door het verdrag kan de VS haar producten eenvoudiger op de Europese markt brengen. Dit betekent niet alleen meer producten, maar ook meer verschillende producten.

Voorstanders van TTIP zeggen dat de overeenkomst meer banen kan opleveren. Het verdrag zorgt namelijk voor een handelstoename. Als de handel groeit, zijn er ook meer mensen nodig om de handelssector draaiende te houden.

3. Wat zijn de nadelen van het verdrag?

Er is ook kritiek op het TTIP-verdrag. Critici zijn vooral bang dat Europese regelgeving op het gebied van milieu, dierenwelzijn, gezondheid en consumentenbelangen verslapt.

Voedsel

De Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld een hele andere regelgeving voor voedsel. Zo voegen zij een kunststof toe aan brood om het soepel te houden. In de EU is deze kunststof verboden: het mag zelfs niet in yogamatjes gebruikt worden. Ook verkopen bedrijven in de Verenigde Staten hormoonvlees. Dit is vlees van dieren die groeihormonen toegediend krijgen. Als de EU en de VS het TTIP-verdrag sluiten, komen de omstreden producten misschien ook in de Nederlandse schappen terecht.

De Europese Commissie zegt zelf dat haar wetgeving voor onder andere gezondheid, dierenwelzijn, voedsel en milieu ook na het sluiten van het TTIP-verdrag blijft gelden.

Banen

Tegenstanders van TTIP menen verder dat het verdrag helemaal niet voor meer banen zal zorgen. In bepaalde sectoren verdwijnen banen juist door de toegenomen internationale concurrentie. Dit geldt onder andere bij producenten en exporteurs van machines en vlees.

4. Wanneer is het verdrag klaar?

Het is erg onduidelijk wanneer het verdrag klaar is, maar het kan nog wel even duren. De Europese Commissie en de VS zullen eerst tot een overeenkomst moeten komen. Daarna moeten het Europese Parlement en misschien zelfs de nationale parlementen over het verdrag stemmen. Het is dan ook nog helemaal niet zeker of het TTIP-verdrag doorgang vindt.

Bron: ANP / Europese Commissie / NRC / NRCQ / NU.nl / Rijksoverheid

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant