4 vragen over klantenservicenummers

4 vragen over klantenservicenummers

Als je een vraag of klacht hebt en contact opneemt met een bedrijf, moet je vaak een nummer bellen dat begint met 090. Hoeveel extra mag zo'n gesprek nu eigenlijk kosten? 4 vragen over klantenservicenummers.

1. Hoeveel mag het bellen naar een klantenservicenummer kosten?

Als je belt naar een klantenservicenummer dat begint met 090 (dat kan 0900, 0906 en 0909 zijn), dan mag het bedrijf maximaal 1 euro in rekening brengen. Let op: dit is naast de gebruikelijke gesprekskosten die je ook zelf betaalt. Deze regel geldt alleen wanneer je belt naar een bedrijf waar je klant van bent.

Vanuit het buitenland kan het wel zijn dat je voor extra kosten komt te staan als je contact opneemt met de klantenservice.

2. Geldt dit maximumtarief voor informatienummers?

Nee. Iedereen kan een informatienummer aanvragen. Veel bedrijven maar ook de overheid maken gebruik van zo'n telefonische dienst. De aanbieder mag zelf de kosten voor een informatiedienst bepalen.

Een servicenummer kan beginnen met 090x of met '18'. Telefoonnummers voor reisadvies met het openbaar vervoer, en nummerinformatie (1888) zijn enkele voorbeelden.

3. Geldt dit maximumtarief als het bedrijf het nummer gebruikt voor andere doelen dan klantenservice?

Een bedrijf kan klanten ook de mogelijkheid geven om algemene informatie op te vragen of een bestelling te plaatsen.

Als het telefoonnummer voor meerdere doelen wordt gebruikt, waaronder klantenservice, dan mag het gesprek (naast de gebruikelijke belkosten) niet meer dan 1 euro kosten.

4. Wat kun je doen als je te veel betaald hebt voor een telefoontje naar een klantenservicenummer?

Je kunt drie dingen doen wanneer er door een klantenservice te veel in rekening is gebracht:

  1. Bespreek de klacht met je provider en/of met de eigenaar van het klantenservicenummer.
  2. Als je een klacht hebt ingediend bij de telefoonaanbieder, dan kun je de (onterechte) betaling opschorten: je hoeft het bedrag dan (nog) niet te betalen. Je kunt de voorbeeldbrief van de ConsuWijzer. gebruiken.
  3. Stap naar De Geschillencommissie. Je kunt alleen naar de Geschillencommissie gaan wanneer het bedrijf is aangesloten bij een brancheorganisatie die toegang geeft tot De Geschillencommissie. Of als de ondernemer rechtstreeks is ingeschreven bij De Geschillencommissie. Lees meer op de website van De Geschillencommissie.
  4. Stel de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de hoogte. Je kunt hier melding maken bij ACM.

Bron: ConsuWijzer

Ook interessant