4 vragen over servicekosten bij concertkaartjes

4 vragen over servicekosten bij concertkaartjes

Waar betaal je servicekosten voor als je concertkaartjes zelf online koopt én print? En hoe komt het dat die kosten vaak pas duidelijk worden tijdens het bestelproces?

1. Waar betaal ik servicekosten voor?

Veel grote concertzalen en organisatoren schakelen een ticketbureau in om de kaartverkoop af te handelen. Afhankelijk van de service die wordt uitbesteed wordt de hoogte van de servicekosten bepaald. Deze kosten worden in veel gevallen doorberekend aan de bezoeker.

Zo heeft Stage Entertainment - de organisator van bijvoorbeeld The Bodyguard (het Beatrix Theater) en Holland Zingt Hazes (Ziggo Dome) ticketbureau Eventim hiervoor ingeschakeld.

Het hangt er volgens Eventim maar net vanaf wat de organisatie zelf doet en hoeveel service wordt uitbesteed. Je kunt denken aan: het opzetten van bepaalde (reclame)acties, het vasthouden van stoelen en het gebruik van software voor de kaartverkoop.

2. Waarom wordt de prijs pas duidelijk aan het einde van het bestelproces?

Voor veel concertgangers is het een grote ergernis: je bestelt online je kaartje, en als je net al je gegevens hebt ingevuld zie je dat de servicekosten er nog bij komen. Waarom zijn die kosten niet in het kaartje opgenomen?

Eventim: 'De keuze hiervoor ligt bij de organisator van het evenement. Die kiest er mogelijk voor uit concurrentie-oogpunt. Wanneer consumenten zien dat elders de kaartjes elders goedkoper zijn, zullen ze de tickets daar bestellen.'

Een woordvoerder van TivoliVredenburg laat aan Radar weten dat dat te maken heeft met een websiteprobleem. 'Dat vinden wij erg vervelend; we willen zo transparant mogelijk zijn en zijn bezig om het systeem aan te passen.’

3. Betaal ik ook servicekosten als ik aan de kassa een kaartje koop?

Dat verschilt per concertzaal. Wil je weten of het voordeliger is om aan de kassa een kaartje te kopen, dan is het dus verstandig even contact op te nemen met de organisator.

Koop je een kaartje voor een voorstelling van Stage Entertainment dan betaal je bij de kassa enkel de kosten voor je ticket. Wie aan de kassa van TivoliVredenburg een kaartje koopt, betaalt daar ook servicekosten voor. Op de avond van het concert worden deze kosten overigens niet gerekend.

4. Krijg ik de servicekosten terug als het concert wordt afgelast?

De kosten voor de kaartverkoop zijn al gemaakt. De kans dat je dat geld terugkrijgt is dus niet erg groot.

In het Beatrix Theater werd enkele weken geleden asbest ontdekt waarop een flink aantal voorstellingen is afgelast. Voor bezoekers is toen een uitzondering gemaakt: zij hebben een aanbod voor een nieuwe voorstelling gekregen. Gaan ze hier niet op in, dan worden de servicekosten teruggestort.

Ook interessant