toggle menu

7 tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen

7 tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen

Je kent het misschien wel: je weet zeker waar je je fiets hebt neergezet maar hij is verdwenen... Hoe voorkom je dat je fiets wordt gejat? Radar zet tips op een rij. Heb jij een goede raad? Deel 'm met ons en wij vullen de lijst aan!

1. Bewaakte stalling

Zet je fiets in een bewaakte stalling. Soms kost dit geld, maar steeds meer stallingen zijn gratis. Op de website van de NS lees je hoe het zit met bewaakte fietsenstallingen op het station.

2. Gebruik twee sloten

Investeer in twee goede sloten: een stevig ringslot door het achterwiel en een goed kabel- ketting- of beugelslot door het voorwiel. Zorg dat dit slot ook vastzit aan een object, zoals een paaltje of fietsenrek.

3. Maak het slot 'hoog' vast

Als een slot op de grond hangt is het makkelijk kapot te slaan met een steen. Een dief kan bovendien met een betonschaar makkelijk extra kracht uitoefenen.

4. Stal op een goed verlichte, zichtbare plek

Plaats de fiets niet op een plek waar veel mensen voorbij lopen, mensen kijken nauwelijks om zich heen en door alle bewegingen valt de dief minder op. Stal je fiets ergens waar veel licht is en waar mensen zicht op hebben, zoals tegenover een bushalte of terras.

5. Graveren

Je kunt je fiets laten graveren met je eigen postcode en huisnummer. Neem contact op met jouw gemeente om te informeren wat de mogelijkheden zijn. Bewaar gegevens van de fiets (zoals framenummer, type en kleur) goed.

6. Laat elke avond je band leeglopen

Het kost 's morgens wat werk, maar als je 's avonds je band leeg laat lopen is jouw rijwiel een stuk minder aantrekkelijk voor dieven: een fiets met een lege band willen ze niet hebben.

7. Neem je zadel mee

Een fiets zonder zadel is minder waard. Het is vaak niet zo moeilijk om je zadel te (de)monteren. Als je je fiets weer van het slot haalt, zet je het zadel er zo weer op.

Tips van Radar-bezoekers:

  • Hilbert: 'Spuit je fiets over in een opvallende kleur. Hierdoor word hij minder snel gestolen omdat ze bang zijn dat ze gezien worden met die opvallende fiets.'
  • Mevrouw Van de Wouw op Facebook: 'Laat het ventiel kort langs je slot zetten, dieven proberen je slot open te breken met schroevendraaier maar als je je ventiel er langs zet is er teveel risico dat het ventiel ook afbreekt en daar hebben ze niks aan.'
  • Mevrouw Dullaert op Facebook: 'Zorg er voor dat er zo weinig mogelijk speling zit in je kettingslot. Draai hem zo vaak mogelijk om je frame of om datgene waar je hem aan vast maakt. Als je kettingslot strak staat kunnen dieven minder goed d.m.v. draaien je kettingslot door midden breken!'

Bron: lifehacking / fietsen.123

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant