toggle menu

7 verborgen Facebookfuncties

7 verborgen Facebookfuncties

Wist je dat je een archief van je Facebookgegevens kan downloaden, een profielvideo kunt installeren en filters voor je foto's kunt gebruiken?

1. Een profielvideo maken en instellen

Een profielvideo komt op de plaats waar je nu je profielfoto ziet. Je kunt zo'n filmpje alleen instellen op je smartphone met de Facebookapp.

Ga naar je eigen tijdlijn en klik op je profielfoto. Je krijgt nu verschillende opties te zien, waaronder 'Maak een nieuwe profielvideo'. Facebook krijgt toegang tot je camera, en je kunt een video maken. Heb je al een video op je telefoon staan die je wilt gebruiken, kies dan 'Profielvideo uploaden'.

2. GIF'jes plaatsen

Ken je de dansende banaan van Hyves nog? Hij is terug! Nou ja, een soort van dan. Je kunt nu ook geanimeerde afbeeldingen - van bijvoorbeeld een dansende banaan - posten.

Metronieuws meldt dat het sociale netwerk sinds dit weekend ook GIF'jes ondersteunt. GIF'jes zijn korte stukjes video die steeds opnieuw afspelen.

De filmpjes kun je bijvoorbeeld van Giphy halen. Typ 'dancing banana' in, kies een filmpje uit en klik vervolgens op de Facebook-button.

3. Een gedeeld fotoalbum maken

Ben je op vakantie geweest met vrienden en wil je een fotoalbum maken waar zij ook kiekjes kunnen toevoegen? Ga naar Facebook op je computer, maak een fotoalbum aan. Voeg de afbeeldingen toe en links zie je de optie 'Een gedeeld album maken'. Je kunt nu de namen van de vrienden invullen. Zij kunnen nu ook foto's toevoegen.

4. Foto's bewerken

Als je een foto hebt toegevoegd bij een statusupdate, zweef dan met je muis over de preview van de foto. Klik op het kwastje dat rechtsonder verschijnt. In het volgende scherm kun je verschillende aanpassingen doen: de afbeelding bijsnijden, een filter gebruiken of een sticker toevoegen.

5. Berichten opslaan

Zie je iets voorbijkomen op Facebook dat je wilt bewaren, zodat je het later terug kunt lezen? Klik op het pijltje naar beneden en kies voor 'Link opslaan'. De opgeslagen post vind je op Facebook desktop links in het menu ('Opgeslagen').

6. Wie beheert Facebook na je dood?

Heb je er weleens over nagedacht wie jouw profiel mag beheren als jij overlijdt? Je kunt ervoor kiezen om een Facebookvriend toegang te geven tot jouw account.

Facebook schrijft hierover: 'Deze persoon kan dingen doen zoals een bericht op je tijdlijn vastzetten, nieuwe vriendschapsverzoeken accepteren en je profielfoto bijwerken. Deze persoon kan niets als jou plaatsen of je privéberichten lezen.'

7. Een archief downloaden

Je kunt een archief van je Facebook-gegevens downloaden. In dat archief vind je onder meer foto's en gesprekken die je met vrienden hebt gehad. Zo'n kopie van je gegevens downloaden kan hier (Klik op 'Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens').

Check ook even hoe het zit met je privacyinstellingen met deze beveiligingstip.

Bron: iPhoned / Metro / Radar

Meer over:

Ook interessant