Afgemeld voor nieuwsbrief, maar toch mails ontvangen: wat te doen?

Afgemeld voor nieuwsbrief, maar toch mails ontvangen: wat te doen?

Wat kun je doen als je je hebt afgemeld voor een nieuwsbrief, maar je blijft maar mails ontvangen? Radar zoekt het uit.

Allereerst mag een partij je pas een nieuwsbrief sturen als er sprake is van een koper-verkoper-relatie, of als je toestemming hebt gegeven voor het ontvangen van de nieuwsbrief.

Toestemming intrekken of recht van verzet

In het eerste geval, kun je de toestemming intrekken. De nieuwsbrief mag dan niet meer naar jou verstuurd worden. In het tweede geval heb je recht op verzet. Eigenlijk komt dat op hetzelfde neer. Heb je aangegeven dat je de nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, dan mag die ook niet meer naar jou verstuurd worden.

Ontvang je ondanks opzegging nog een nieuwsbrief, dan is de verzendende partij dus onrechtmatig bezig. Je kunt dan een melding maken bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Let er dan op dat je een voorbeeld van het bericht meestuurt volgens de aanwijzingen van ACM.

Let op met afmelden via knop in bericht!

Heb je je nooit ingeschreven voor een nieuwsbrief, en/of ben je nooit klant geweest bij een bedrijf en ontvang je toch mails? Het kan ook gaan om spam. Je kunt je dan beter niet afmelden via de knop in het mailbericht. Zo voorkom je dat je eventueel wordt doorgestuurd worden naar een malafide site. Een afzender kan bovendien zien dat je die knop gebruikt hebt, en concluderen dat het e-mailadres actief is. Het gevolg: alleen maar meer spam.

Je kunt via je mailprogramma het bericht ook rapporteren als spam. Zo'n markeerfunctie werkt bij het ene mailprogramma beter dan bij het andere mailprogramma. Ook deze berichten kun je overigens melden bij ACM.

Ook interessant