toggle menu

Alles wat je moet weten over de inboedelverzekering

Alles wat je moet weten over de inboedelverzekering

Bij het kopen van een huis moet je over veel zaken nadenken, zoals financiën. Verzekeringen zijn echter minstens zo belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering. Maar wat houdt zo’n verzekering in en wat moet je weten bij het afsluiten? Radar zocht het uit.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering verzekert alle spullen in je huis die niet ‘vast’ zitten. Alles wat los staat en wat je min-of-meer mee kunt nemen, valt onder de inboedel. Dus: meubels, tv- en computerapparatuur, maar ook klik-laminaat, al je keukenspullen en kleding.

Tegen wat voor soorten schade beschermt een inboedelverzekering?

Suzan Samson, van Independer, legt uit: ‘Alle inboedelverzekeringen kennen eigenlijk een ruime dekking waarmee de inboedel in ieder geval verzekerd is voor inbraak en diefstal, brand- , water- en stormschade. Een allriskdekking is vaak handig voor het verzekeren tegen eigen ongelukjes.’

Hoeveel verzekeren?

Tegenwoordig is het bepalen van de waarde van je inboedel niet zo moeilijk. Steeds meer verzekeraars bepalen deze waarde namelijk zelf. Mocht de waarde verkeerd ingeschat zijn, dan is dat geen probleem: je bent beschermd tegen onderverzekering. Sommige verzekeraars werken met een waardemeter. Op basis van een paar simpele vragen wordt een inboedel op waarde geschat: in zulke gevallen ben je ook beschermd tegen onderverzekering. Zo’n waardemeter wordt iedere vijf jaar opnieuw ingevuld. Daarnaast bestaan er ook verzekeringen die een vast bedrag verzekeren. 

Wat moet je écht weten bij het afsluiten van een inboedelverzekering?

‘De dekkingen van de verzekeringen zijn in de basis allemaal gelijk. Er zijn verschillen, maar een flinke waterschade door lekkage of een brandschade zijn echt overal prima verzekerd. Verschillen zitten onder andere in de hoogte van de dekking van luxeproducten zoals sieraden en audio- en computerapparatuur. Maar ook in hoe snel verzekeraars je spullen afschrijven. Dit laatste is helaas nog niet openbaar, daar gaan wij ons hard voor maken.’ Radar besteedde hier ook aandacht aan. ‘Achterstallig onderhoud is nooit verzekerd’, besluit Suzan.

Vernieuwen van de verzekering

Veel mensen kijken te weinig naar hun verzekeringen en zeker naar de inboedelverzekering. Er komen steeds nieuwe (aangepaste) producten op de markt. Daarom loont het de moeite om hier eens in de paar jaar naar te kijken, raadt Suzan aan. Overstappen is niet moeilijk. Een polis van een jaar oud kan op elk moment opgezegd worden met maximaal een maand opzegtermijn.

Tips

Een buitenshuisdekking kan ook nuttig zijn. ‘Maar het is wel vaak duur.’ Een buitenshuisdekking is een aanvullende optie bij veel inboedelverzekeringen. Het zorgt ervoor dat je spullen ook buitenshuis verzekerd zijn en dit is dan ook vaak wereldwijd. Voor sommige mensen is dit een nuttige aanvulling maar er wordt aanbevolen kritisch te blijven en bij jezelf na te gaan of die verzekering relevant is, want het een dure extra.

Bron: Independer

Ook interessant