Als je werknemer kanker krijgt: wat kun je doen als werkgever?

Als je werknemer kanker krijgt: wat kun je doen als werkgever?

Als iemand in uit je team kanker krijgt, hoe ga je daar dan als werkgever mee om? Zorg.nu (overgenomen door Radar) spreekt met Renate Koers van het Helen Dowling Instituut (HDI), een stichting die psychologische zorg biedt bij kanker.

Tussen de 60 en 70 procent van de werknemers keert binnen 1,5 jaar terug naar het eigen werk of begint aan een nieuwe baan, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK).

Helen Dowling Instituut

Hoe ga je om met de gevolgen van kanker? Het Het Helen Dowling Instituut biedt psychologische steun aan mensen met kanker en hun naasten. Hoe ga je om met extreme vermoeidheid? Wat doe je als je veel angst hebt dat de kanker terugkeert? Hoe ga je om met kanker in het gezin? Allerlei thema's kunnen aan de orde komen.

'Wij horen vaak dat de werkgever het contact volledig overlaat aan de werknemers. De werkgever zegt: pak je tijd, rust goed uit, neem maar weer contact op als je werken weer ziet zitten. Maar daarmee wordt het contact volledig bij de werknemer gelegd. Terwijl je als werkgever juist op de hoogte moet blijven van hoe het gaat, en hoe iemand herstelt', vertelt Koers. En: 'Het is ook goed om je als werkgever te realiseren dat de behandelfase met ups en downs kan gaan'.

Blijf in contact!

De werkgever doet er volgens Koers goed aan steeds bij de werknemer te vragen: in hoeverre wil je betrokken blijven bij de organisatie? En als je terugkomt, hoe wil je dat we daar dan mee omgaan? Wil je dat we een mail rondsturen, zodat collega's weten dat je weer begint? Dat kan betekenen dat er veel collega's naar je toe komen met de vraag: 'hoe gaat het met je?', en dat is misschien niet waar de werknemer op zit te wachten. Dus dan kan het misschien goed zijn om daarover ook iets in de mail op te nemen.

Als een werknemer vervolgens weer aan de slag gaat, betekent dat niet per definitie dat iemand meteen weer op zijn oude niveau kan werken. Mensen kunnen te maken krijgen met de 'late gevolgen' van een behandeling. Denk aan: vermoeidheid, slecht slapen, concentratieproblemen en geheugenproblemen, hormonale veranderingen. En zaken die ook kunnen spelen zijn: zorgen over de thuissituatie, relatieproblemen, het missen van steun uit de omgeving. 'Het is goed om je daar als werkgever bewust van te zijn', aldus Koers.

Het takenpakket

Koers: 'Ik heb weleens gehoord dat iemand na anderhalf jaar terugkeerde op werk, en het eerste gesprek vond plaats in de kantine, met alle collega's eromheen. En vervolgens kreeg de werknemer nog eens hetzelfde, volledige takenpakket als voorheen, met nog wat extra's. Dat is natuurlijk niet de manier.' Maar de andere kant kan ook. Koers: 'We horen ook vaak dat het takenpakket van iemand helemaal wordt uitgekleed, en dat iemand zich dan niet meer waardevol voelt.'

En ook in dat geval geldt: 'Ga in gesprek, en blijf in gesprek. Vraag aan de werknemer: wat zou je graag willen, wat kun je? En spreek dan af om te kijken hoe het gaat in de komende dagen, en niet meteen het komende half jaar. En ook belangrijk: oefen geen druk uit!'

Meer over:

Ook interessant