toggle menu

App review: Letgo, de sociale Marktplaats?

App review: Letgo, de sociale Marktplaats?

'Koop en verkoop snel, veilig en lokaal. Ze nemen direct contact met je op.' aldus de website van de app Letgo. De redactie van Radar heeft de app uitgeprobeerd en vroeg haar vrienden op Whatsapp wat ze van de app vinden.

'De leukste manier om je spullen te verkopen'

De app Letgo maakt op dit moment volop reclame op de Nederlandse televisie en radio: Letgo 'de leukste manier om je spullen te verkopen'. Maar wat is Letgo?

Letgo is een app waarmee je spullen kunt verkopen waar je graag van af wilt. Let go, oftewel 'laat gaan die spullen waar je niets meer mee doet'. Maar dat doet Marktplaats toch ook? Ja, maar Letgo richt zich alleen op de lokale markt. Dus mensen in je directe buurt of je vrienden die je op Facebook of Google Plus hebt.

Als je de app voor het eerst opent, krijg je de vraag of de app je mag gebruiken, dit is nodig om advertenties in je buurt te tonen. Je kunt een account aanmaken met je Facebook-account of met een e-mailadres.

Letgo start

Letgo start
Letgo start

Het overzicht filteren

Dan het echte werk: Je wilt spullen kopen of verkopen. Op het startscherm zie je producten die in je buurt te koop worden aangeboden. Bovenaan het scherm staat 'filters'. Deze staat standaard op 1 kilometer. Wij proberen om deze filter iets uit te breiden. De optie om de afstand te vergroten van 1 naar bijvoorbeeld 3 kilometer is niet mogelijk. In de filter kun je ook een minimale en maximale prijs instellen zodat je alleen producten ziet binnen een bepaalde prijsrange. Werkt het? Nee, bij ons niet. Wel is het mogelijk om een productcategorie te kiezen.

Overigens is het wel apart dat de filteroptie in het Engels is, terwijl de rest van de app in het Nederlands is. Dat is nogal raar.  Een nieuwe locatie kiezen werkt ook, maar bij onze test op een iPhone staat deze in het Spaans ingesteld.

Letgo overzicht en categorie

Letgo overzicht en categorie
Letgo overzicht en categorie

Producten kopen

Terug naar het beginscherm. Je scrollt door de producten heen en ziet iets leuks. Je klikt op het product. Op een productpagina kun je door de foto's swipen en je ziet wie het product verkoopt. De vraagprijs staat bij de foto. Onderaan het scherm zie je waar de verkoper woont: handig! Mocht je vragen over het product hebben kies je voor 'chatten'. Als je direct een bod wil doen, kies dan voor 'Doe een bod'.

Producten verkopen

Het verkopen van producten gaat in 3 stappen. Stap 1: maak foto's van je product, of kies foto's uit je bibliotheek. Stap 2: maak een korte beschrijving van het product dat je wilt verkopen en stel een vraagprijs. Stap 3: kies in welke categorie jouw product valt. Ook hier stond bij ons de app weer in het Spaans. De categorieën staa wel in het Nederlands.

Je kunt nog extra informatie toevoegen en als je wilt de locatie aanpassen van waar je het product hebt liggen of wilt verkopen. Vervolgens gaat Letgo kijken of de advertentie goed is. Het is onbekend hoe deze controle precies werkt. Overigens duurt het goedkeuren bij ons maar een minuut voordat onze advertentie is goedgekeurd.

Wij hebben 7 producten geplaatst op Letgo. Dezelfde 7 producten hebben we ook op Marktplaats gezet. Resultaat: er was volop interesse voor onze producten op Letgo, maar tot een daadwerkelijke verkoop zijn we net niet gekomen. 3 van de 7 producten hebben we inmiddels wel via Marktplaats weten te verkopen waarschijnlijk omdat daar veel meer mensen actief zijn. Is er dan verder nog een verschil met Marktplaats? Waar je bij Marktplaats voor sommige advertenties moet betalen om ze te plaatsen is dit op Letgo gratis.

Letgo verkopen

Letgo verkopen
Letgo verkopen

Het eindoordeel van Radar

Komt Letgo haar belofte na dat het lokaal is? Ja, we zien wat er in onze buurt te koop staat. En we zien wat onze vrienden te koop staan. Wel is het duidelijk dat de app nog niet helemaal af is. Het grootste deel van de app is Nederlands, maar sommige delen van de app zijn in het Spaans of Nederlands.

Dan de hamvraag: Gaat Letgo Marktplaats vervangen? Dat denken wij niet. Letgo richt zich op een lokale doelgroep en draait om het sociale karakter waardoor het vooral geschikt is voor de verkoop van niet al te dure producten. Letgo is bovendien alleen een app en heeft geen website zodat je op je computer kan rondkijken. Overigens is dit laatste wel mogelijk op de Amerikaanse variant van Letgo.

Wat vinden de Radar Whatsapp-vrienden van de app?

Via onze Whatsapp-lijn hebben we onze vrienden gevraagd wat zij van Letgo vinden. Het resultaat was wisselend.

Zo laat Rob weten: 'Had de app gedownload, advertentie geplaatst, via Marktplaats artikel verkocht en vervolgens kon ik de advertentie in Letgo niet verwijderen, zeer slechte app! Marktplaats is veel gebruikersvriendelijker. Ik heb de app (met advertentie) verwijderd'. Maurice is ook een ontevreden gebruiker en zegt: 'Vervelende app iedereen reageert niet en ik wil niet dat de app voor mij bepaald wie in mijn lijst komt te staan als vriend. Kortom slechte app'.

Zijn er alleen ontevreden gebruikers? Nee. Zo ontvangen we ook een reactie van Marco en zegt: 'Yep, ik gebruik de app. Gekocht. Verkocht nog niet. Gaat snel en makkelijk. Voordeel van deze applicatie is dat hij laat zien hoever het is. Dus afhalen is dan een eenvoudige optie. En ook Lia is tevreden en zegt: 'Ik heb sinds gisteren een paar advertenties erop en vandaag reactie, dus nog niet zo lang, maar ging wel makkelijk!

Letgo (gratis) voor Android en iOS

Download Android | Download iOS

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant