toggle menu

Barbecueën bij warm weer: waar moet je op letten?

Barbecueën bij warm weer: waar moet je op letten?

Ga je barbecueën met een groep vrienden of je familie? Dat kan gevaarlijk zijn bij warm weer. Radar zoekt uit waar je op moet letten.

Bij warm weer groeien bacteriën sneller. Het Voedingscentrum heeft een aantal adviezen opgesteld wat je het beste kunt doen bij warm weer met je etenswaren zoals vlees, vis en salades. Radar zet deze voor je op een rij.

Bereid gemalen vlees volledig gaar 

Het Voedingscentrum adviseert om gemalen vlees volledig gaar te bereiden. Bij een heel stuk vlees, zoals een biefstuk, zitten de bacteriën alleen aan de buitenkant. Wanneer vlees echter gemalen wordt, zoals bij een hamburger, komen de bacteriën ook aan de binnenkant te zitten, vertelt expert Wieke van der Vossen van het VoedingscentrumDe meest veilige keuze is om rundvlees altijd door en door te verhitten, adviseert het Voedingscentrum.

Foto: Het Voedingscentrum
Bron: Foto: Het Voedingscentrum
Foto: Het Voedingscentrum

Wat moet je doen met etenswaren uit de koelkast?

In het algemeen geldt dat je voedsel binnen twee uur moet eten nadat je het uit de koelkast hebt gehaald. Dit advies verandert niet bij hogere temperaturen. Het Voedingscentrum adviseert om etenswaren waar bacteriën snel groeien door de hitte, niet te lang in de zon te laten. 

Als je eten overdag bereidt voor de barbecue, zorg dan dat je het binnen een half uur weer in de koelkast zet. Zo geef je bacteriën zo min mogelijk de kans om zich te vermenigvuldigen. Dit advies geldt ook voor salades waar rauwe vlees of vis in zit verwerkt.

'Gebruik een koeltas'

Het Voedingscentrum adviseert om vlees, vis en salades als laatste in te slaan. Kies verder voor voorgegaarde varianten van vlees. Deze zijn veiliger en sneller te bereiden waardoor bacteriën minder snel groeien. Verder is het raadzaam om een koeltas te gebruiken bij het vervoeren van je etenswaren.

Barbecueën met vegetarische producten 

Ben je vegetariër? Dan kan je natuurlijk kiezen voor vleesvervangers op de barbecue. Het Voedingscentrum adviseert ook om vegetarische producten niet langer dan twee uur buiten de koeling te houden. 'Hoewel deze producten iets minder snel bederven, is het nog steeds van belang om de etenswaren goed gekoeld te houden. Ook vegetarisch voedsel is namelijk vatbaar voor bacteriën.'

Als je zowel vlees als vegetarische producten gebruikt, zorg dan dat je verschillende messen gebruikt voor het snijden van het vlees en de vegetarische hapjes.

Hoe lekker zijn vegetarische producten eigenlijk? Culinair onderzoeksjournalist Loethe Olthuis proeft met een enthousiast én deskundig panel zes vegetarische burgers en een 'vega-steak' uit de supermarkt. En dat valt niet mee. Bekijk de uitslag:

Test: Vleesvervangers (en 1 vleesburger)

Bron: Het Voedingscentrum

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant