Beschadigde boeken verleden tijd? Houd je nieuwe boek netjes met deze tips

Beschadigde boeken verleden tijd? Houd je nieuwe boek netjes met deze tips

Yes, je hebt een boek gekocht! Het ziet er mooi uit en dat wil je zo houden. Het veiligst zijn ze op de boekenplank, maar boeken zijn er natuurlijk om te lezen. Hoe houd je je boeken mooi zodat ze na het lezen nog net zo mooi op de boekenplank staan?

Laten we beginnen bij het begin, er is een speciale manier om je boek te openen en nee, dat is niet simpelweg je boek openslaan. Voordat je gaat lezen is het handig om de rug van het boek al wat soepel te maken, zo voorkom je die nare strepen. Leg het boek op een vlakke ondergrond, zoals een tafel of bureau, op de rug en leg de voorkant en achterkant één voor één neer. Sla dan elke keer een paar bladzijden naar beneden. Wissel de voor- en achterkant af totdat je bij het midden bent. Ben je bij het midden aangekomen druk je een keer wat harder, maar ga het niet forceren! Voor het beste resultaat doe je het twee of drie keer. Kost even wat tijd, maar de rug van de boeken blijven een stuk mooier. En het mooie is, het werkt voor zowel paperbacks als hardcovers!

Boekenlegger

Misschien een inkoppertje, maar gebruik een boekenlegger. Van die ezelsoortjes wordt niemand gelukkig en het is makkelijk te voorkomen. Ben je vol enthousiasme begonnen met lezen tijdens het reizen, maar heb je je boekenlegger thuis laten liggen? In principe kan elk papiertje dienen als boekenlegger, dus kijk even in je tas of je een pagina uit een notebook kan scheuren of er nog ergens een bonnetje in je portemonnee zit. Als je niks bij je hebt wat je er tussen kan doen, kan je ook het paginanummer in de notities van je telefoon opschrijven. 

Kaften

Er is een reden dat boeken kaften op de middelbare school (bijna altijd) verplicht is. Een extra kaft beschermt het boek en dat is zeker als je het boek vaak in een tas of rugzak meeneemt geen verkeerd idee. Het boek zal wat stoten te verduren krijgen waardoor het boek beschadigd kan raken. Er zijn rekbare kaften in verschillende maten te koop die je in no-time om je boek hebt. En als het boek uit is, haal je de extra kaft eraf en kan het weer met de eigen omslag de boekenplank op. 

Laptophoes

Een iets duurdere, maar nog veiligere manier om je boek mee te nemen, is het gebruiken van een laptophoes. Zo voorkom je ook de gedeukte hoekjes die je bij gekafte boeken nog wel eens krijgt. Er zijn tegenwoordig laptops in alle soorten en maten, dus een maat hoes waar boeken in passen zijn is te vinden. Een tablethoes is ook een goede optie. Let wel op dat je een goede maat koopt, als je hoes te groot is gaat je boek te veel schuiven en heb je alsnog die vervelende gedeukte hoekjes. 

Plastic tasje

Heb je geen zin om moeite te doen of geld uit te geven? Door het boek in een plastic tasje te doen ben je de een van de grootste manieren van schade, waterschade, al voor!

Meer over:

Ook interessant