Besmette eieren: in gesprek met de NVWA

Besmette eieren: in gesprek met de NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde maandag voor giftige eieren. Radar ging met de autoriteit in gesprek: hoe weet je of je ei giftig is, en kun je producten waar eieren in verwerkt zitten gewoon eten?

Update december 2017: eieren bevatten nog steeds fipronil

De afgelopen weken is in eieren in de handel nog steeds het giftige fipronil aangetroffen, meldde Radar op 6 december 2017. De hoeveelheden zijn boven de wettelijke norm, maar zouden geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Lees meer: Eieren bevatten nog steeds fipronil

Let op: onderstaand interview vond in augustus plaats. Het is mogelijk dat onderstaande informatie niet meer actueel is.

Kijk het gesprek met Benno Bruggink, woordvoerder van de NVWA, terug (scroll voor de video), of lees de onderstaande tekst.

Wat is er precies aan de hand?

In eieren van verschillende bedrijven is fipronil aangetroffen. 'En fipronil hoort niet in levensmiddelen te zitten, en dus ook zeker niet in eieren', legt Bruggink uit. 'De NVWA onderzoekt monsters van ongeveer 190 bedrijven op de aanwezigheid van fipronil.'

De NVWA waarschuwde consumenten maandag om eieren met bepaalde codes erop niet te eten Eén code had betrekking op eieren die een 'acuut gevaar voor de volksgezondheid' opleveren. Dinsdag werd de lijst met codes door de NVWA aangevuld.

Waar vind ik de code van het ei?

De NVWA heeft een lijst gepubliceerd met codes van besmette eieren. De nummers vind je op het ei. Wat betekenen die cijfers allemaal? Bruggink: 'Het eerste nummer refereert naar het soort bedrijf: is het bijvoorbeeld een scharrelkip of is het biologisch? Dan krijg je NL, dat betekent Nederland. Dan krijg je vijf cijfers, dat is  het bedrijf. En de laatste twee cijfers zijn het stalnummer.'

Zijn eieren met een juist nummer gegarandeerd veilig?

'Nee, gegarandeerd veilig is het nooit. Er zou ook iets van salmonella in kunnen zitten', vertelt Bruggink. 'Daar komt nog bij: wij zijn nog in het proces van het krijgen van uitslagen van onze monsters.' Volgens Bruggink kan de lijst nog worden uitgebreid. Houd de site van de NVWA en van Radar in de gaten.

Ga naar de site van de NVWA voor de laatste updates

Lees ook: Lijst met besmette eieren uitgebreid

Op 22 juli was al bekend dat de eieren mogelijk besmet zijn. Waarom is toen niet meteen besloten tot een terugroepactie?

'Op 22 juli hadden wij door dat er fipronil in eieren zat. Dat ontdekten we nadat we proefonderzoeken hadden gedaan.' Volgens Bruggink was het vervolgens eerst zaak om de administratie van het betreffende bedrijf op orde te krijgen. 'Daar zaten behoorlijk wat hiaten in'.

De autoriteit heeft vervolgens op 27 juli laten weten dat meer bedrijven 'op slot' moesten. 'En we hebben daar ook bijgezet: als je aan de veilige kant wil blijven, houd je dan aan het advies van het Voedingscentrum over het aantal eieren dat je kunt eten'.' De autoriteit ontdekte vervolgens bij een bepaald soort ei een zorgwekkend gehalte fipronil. Het advies van het Voedingscentrum 'voldeed niet meer'. Toen is besloten tot de waarschuwing van gisteravond.

Hoe zit het met producten waar eieren in verwerkt zijn?

'Dat is een lastige', vindt Bruggink. 'We zijn nu samen met organisaties die met de levensmiddelenindustrie te maken hebben aan het kijken: hoe kunnen we de middelen terughalen waarvan wij vinden dat ze gevaarlijk zijn?' Bruggink benadrukt dat de NVWA daarbij helpt, maar: 'het is een zaak van de levensmiddelenindustrie om geen dingen te verkopen waar gevaarlijke stoffen in zitten.'

Bekijk meer antwoorden op vragen in de video hieronder.

Ook interessant