Bespaar geld en ergernis met deze 5 wintertips

Bespaar geld en ergernis met deze 5 wintertips

De winter is koud en nat. Dus wil je thuiskomen met droge schoenen en warme handen, zonder bril die meteen beslaat. En dan bijkomen van de dag bij een vuurtje dat ruikt naar sinaasappel.

Een artikel uit consumentenmagazine RADAR+

1. Azijn en water als antivriesmiddel

Geen antivriesmiddel in huis? Dat dacht je maar! Je maakt dat spul zelf door twee derde deel azijn te mixen met een derde deel water. Nu alleen nog een lege sprayfles die je steeds bij kunt vullen. En dan: mee in de auto.

2. Sinsaasappelschillen als aanmaakblokjes

Met gedroogde sinaasappelschillen maak je snel een vuurtje aan. De olie in sinaasappelschillen is namelijk ontvlambaar, en ook gedroogd blijft wat olie achter. De schilletjes branden langer dan twijgjes, zodat je een beginnend haardvuur tijd kan geven zich een beetje te ontwikkelen. En het ruikt nog lekker ook. Je kunt ook met het vocht uit verse sinaasappelschillen een strook papier ­bevochtigen en die drogen zodat het een 'aanmaakblokje' wordt.

3. Voorkom dat je bril beslaat

Herken je dit: je komt ergens binnen en direct beslaat je bril. Dat doet-ie niet wanneer je hem goed met afwasmiddel insmeert en weer schoonmaakt en dan afneemt met een microvezeldoek.

4. Maak je schoenen eenvoudig waterdicht

Maak je stoffen schoenen waterproof door ze in te wrijven met wax en dan te föhnen. Het ziet er een beetje gek uit als je bezig bent, maar straks loop je dwars door de plassen en zien je schoenen er niet uit alsof je ze daarna de prullenbak in kan zwiepen.

5. Maak wanten van je oude trui

Oude trui? Nieuwe wanten! Vallen de gaten in je lievelingstrui? Niet weggooien, je maakt er snel een paar wanten mee. Trek je linkerhand over op papier, houd vingers bij elkaar, steek duim tikkie uit. Knip de vorm uit en speld 'm op de trui. Let op: het is belangrijk dat je de onderkant gebruikt waar de trui wat steviger is. Doe dit ook met je rechterhand. Stik met een grof garen of wol zo'n 1 cm vanaf je patroon langs beide 'wanten'. Knip ze daarna uit en stik ze rondom dicht met naald en draad. Draai de wanten om en klaar ben je.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Radar+, Winter 2017, nummer 6

Wil je meer van dit soort handige informatie? Kijk op radarplus.nl

Ook interessant