Bewonersplicht bij huurhuizen: 3 vragen

Bewonersplicht bij huurhuizen: 3 vragen

Volgens Woonbond voegen verhuurders steeds vaker aanvullende eisen toe aan hun huurcontract. Een forumgebruiker van Radar kreeg een brief over de bewonersplicht. Zij huurt al sinds 2007 een woning en dreigt nu haar huis uitgezet te worden omdat ze te weinig thuis is. Hoe zit dit precies?

1. Wat is de bewonersplicht?

Volgens Woonbond mogen verhuurders zelf bepalen welke eisen ze in het huurcontract opnemen, mits het binnen de wet valt. Woonbond ziet inderdaad dat de bewonersplicht een voorbeeld van een eis is die de laatste tijd in veel huurcontracten wordt opgenomen. 

De bewonersplicht houdt in dat je het huis dat je huurt als hoofdverblijf moet gebruiken; je mag dus niet ergens anders wonen. Deze eis staat vooral in huurcontracten om te voorkomen dat huurders zelf ergens anders gaan wonen en het huis aan anderen onderverhuren. Vooral met de toenemende woningnood in het achterhoofd, willen woningcorporaties zoveel mogelijk woningen beschikbaar houden. 

2. Hoe wordt gecontroleerd of je aan de bewonersplicht voldoet?

Als omwonenden of woningzoekenden zien dat je te weinig thuis bent, kunnen ze je ‘aangeven’ bij de verhuurder. Als de verhuurder een melding binnenkrijgt, zullen ze je waarschijnlijk thuis bezoeken en om een verklaring vragen. 

Als inderdaad blijkt dat je een andere verblijfplaats hebt naast je huurwoning, is de kans groot dat je op basis hiervan je huis uit moet. Onze forumgebruiker is eerst een aantal keren zonder afspraak thuis bezocht. Toen zij herhaaldelijk niet thuis was, heeft de verhuurder / woningcorporatie een brief toegestuurd, waarin een woningbezoek werd voorgesteld met ook al een opzeggingsformulier bijgevoegd. 

3. Wat als er een juridisch proces opgestart wordt? 

Volgens deze woningcorporatie is dit een normale gang van zaken en zeggen veel mensen uit zichzelf al op. Zeg je niet op, dan loop je het risico dat er een juridisch proces tegen je opgestart wordt. Als je die verliest moet je niet alleen je huis uit maar zijn de proceskosten ook voor jouw rekening.

Natuurlijk zijn er redenen om een periode even minder thuis te zijn, zoals vakantie, maar let dus goed op als je deels gaat samenwonen bijvoorbeeld. Je hebt het huis dan niet als hoofdverblijf en voldoet niet meer aan de bewonersplicht. 

De bewonersplicht legt je kortom op het huis als hoofdverblijf te hebben en dus genoeg in het huurhuis te zijn. De vorm van de bewonersplicht kan verschillen: de ene woningcorporatie kan strengere eisen stellen dan de andere. Lees daarom goed je huurcontract door en kijk welke voorwaarden er precies gesteld worden. 
 

Ook interessant