Bluetooth altijd aan laten staan: is dat onveilig?

Bluetooth altijd aan laten staan: is dat onveilig?

Bluetooth. Speakers, computers, horloges en draadloze oordopjes en koptelefoons: heel veel apparaten werken tegenwoordig via deze functionaliteit. Wie bluetooth eenmaal aan heeft gezet, vergeet het gemakkelijk weer uit te zetten. Is dat onveilig?

Bluetooth wordt begin jaren 90 ontwikkeld, maar lijkt pas sinds de opkomst van draadloze apparatuur echt niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Bluetooth aan, verbinden en klaar. Hartstikke handig, toch? Zeker, maar internetcriminelen gebruiken het ook.

Bluetooth als veiligheidsrisico

Het hele idee achter bluetooth is dat je apparaat detecteerbaar is. Anders is het onmogelijk om verbinding te maken. Als bluetooth actief is terwijl je het eigenlijk nergens voor gebruikt, ben je dus ook vindbaar. Hackers kunnen je zo makkelijker traceren en zodoende persoonlijke informatie van je apparaat stelen. Eind 2022 wordt bijvoorbeeld duidelijk dat kwaadwillenden op afstand malware plaatsen op Android-telefoons. Dit kan gebeuren omdat de software waarop de telefoons draait onvoldoende beveiliging biedt.

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. In mei 2022 ontdekte Duitse onderzoekers ook al een dergelijk probleem bij iPhones. Eerder, in 2017, waarschuwde het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Armis de wereld voor de zogenoemde BlueBorne aanval, waarbij cybercriminelen ook op afstand telefoons kunnen hacken waarop bluetooth aan staat.

Door bluetooth uit te schakelen nadat je klaar bent met muziek luisteren of bestanden delen, maak je het kwaadwillenden niet te makkelijk. 

Bluetooth toch aan laten staan?

Ook interessant