toggle menu

Boodschappen doen: moet je de producten ontsmetten bij thuiskomst?

Boodschappen doen: moet je de producten ontsmetten bij thuiskomst?

Als je boodschappen hebt gedaan, moet je de producten die je hebt gekocht thuis dan ontsmetten voor je ze kunt gebruiken?

Let op: informatie in dit artikel kan verouderd zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er duidelijk over: goede handhygiëne is het belangrijkst. Was je handen grondig* voor je boodschappen gaat doen, en als je thuiskomt. En probeer tijdens het boodschappen doen je gezicht niet aan te raken.

'Bewerkelijke maatregel die niet veel oplevert'

En het ontsmetten van alle boodschappen bij thuiskomst is volgens een woordvoerder 'een bewerkelijke maatregel die niet heel veel oplevert'. De zegsman raadt wel aan producten die niet verpakt zijn, zoals groenten, goed te wassen. Volgens het Voedingscentrum is het bij het wassen van groenten overigens niet nodig om dan desinfectiemiddel of zeep te gebruiken: 'Grondig wassen onder stromend water is voldoende'. En het Voedingscentrum zegt ook nog: 'Het is wel verstandig om je handen te wassen nadat je de boodschappen thuis hebt opgeruimd'.

Het Voedingscentrum geeft op de website nog meer tips voor voeding en het coronavirus: zo adviseert de organisatie om liever geen eten klaar te maken voor een ander als je ziek of verkouden bent. Je kunt ook beter geen eten delen dat al op je bord heeft gelegen, en niet uit hetzelfde glas drinken, zeker niet als je verkouden of ziek bent.

Meer tips vind je bij het Voedingscentrum en bij het RIVM vind je meer vragen en antwoorden over het coronavirus.

Houd je aan de regels van de overheid

En, wellicht ten overvloede, houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid: 'Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf thuis. Ziek uit. Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Laat anderen boodschappen doen, of laat ze bezorgen'. En: houd 1,5 meter afstand, en ga alleen boodschappen doen.

*Bekijk hieronder een video van het RIVM over het wassen van je handen.

Ook interessant