toggle menu

Consumententip: Alternatieven voor Windows XP

Consumententip: Alternatieven voor Windows XP

Op 8 april stopt Microsoft met het uitbrengen van beveiligingsupdates voor Windows XP. Computers met dit besturingssysteem staan dan bloot aan hackers. Bij gebruik van internet kunnen virussen binnenkomen.

Controleer of jouw computer op Windows XP draait

Dit doe je als volgt:

  • Klik op 'Start'.
  • Klik met de rechtermuisknop op 'Computer' (of 'Deze Computer').
  • Kies in het menu dat nu openklapt voor 'Eigenschappen'.
  • Er verschijnt nu een nieuw venster met informatie over welke Windows-versie je gebruikt. Staat daar 'Widows XP'? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Bekijk de onderstaande tips voor Windows XP-gebruikers:

Wacht niet te lang

Wanneer je na dinsdag online gaat, loop je het risico om gehackt te worden. Het is verstandig om niet te lang te wachten met de aanschaf van een nieuw besturingssysteem als de computer privacygevoelige informatie bevat.

Nieuwe computer

De makkelijkste (maar mogelijk ook duurste) oplossing is om een nieuw apparaat aan te schaffen. Ga dan over op een computer met Windows 8.1 of een computer van Apple. Ook is het een optie om over te stappen naar een tablet. Bedenk wel dat een tablet veel minder mogelijkheden heeft dan de gemiddelde desk- of laptop.

Nieuwe Windows-versie

Indien je geen afscheid kunt nemen van je trouwe apparaat, is er altijd nog de optie om een nieuwe versie van Windows te installeren. Dit is echter niet eenvoudig en kost veel tijd. Daarnaast zijn veel computers niet geschikt voor een nieuwe versie van Windows. Omdat het apparaat te oud of te traag hiervoor is.

Enkele voorbeelden van nieuwe versies zijn Windows 7 en Windows 8.1. De vernieuwde versie kost gemiddeld 120 euro. Wil je toch je oude computer nieuw leven inblazen dan is het mogelijk om Linux te installeren. Linux Ubuntu is een gratis te downloaden besturingssysteem. Linux is veilig in gebruik en draait goed op wat oudere computers.

Tot slot nog een waarschuwing voor wie wel gebruik blijft maken van Windows XP: Het gebruik van internet brengt vanaf 8 april de nodige risico's met zich mee. Schakel je internetverbinding dus uit. Of zorg op zijn minst dat je geen privacygevoelige activiteiten (zoals internetbankieren) meer op je computer onderneemt.

Bron: Consumentenbond / Schoone pc / Seniorweb

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant