toggle menu

Consumententip: Beheer zelf je Facebook-privacy

Consumententip:  Beheer zelf je Facebook-privacy

Grote onrust op Facebook de afgelopen twee weken: de sociale-netwerksite heeft een paar nieuwe functionaliteiten geïntroduceerd waar niet iedereen op zat te wachten. Vooral de zogenaamde ticker is veel gebruikers een doorn in het oog. Zij vinden het een aantasting van hun privacy. Hoe voorkom je dat jouw Facebook-acties verschijnen in de ticker van vrienden (en die van hún vrienden)?

Wat is de ticker?

In de ticker aan de rechterkant op je Facebook-pagina verschijnen alle ‘likes’, commentaren en andere updates van je vrienden in real time, dus op het moment dat ze plaatsvinden. Je ziet ze zonder dat je daarvoor eerst hoeft te navigeren naar iemands profiel of prikbord (of wall, voor wie Engels als Facebook-taal heeft ingesteld). Dat is handig voor als je in een oogopslag op de hoogte wil kunnen zijn van waar je vrienden mee bezig zijn.

Maar dit betekent natuurlijk ook dat al jouw handelingen op Facebook eveneens in een ticker verschijnen – namelijk in die van je vrienden.

Of de ticker nou echt de privacy van Facebookgebruikers schendt, is nog maar de vraag. Er staan immers geen updates in die gebruikers hebben afgeschermd. Het zijn gegevens die, afhankelijk van je privacy-instellingen, ook terug te vinden zijn op je profiel en je eigen Prikbord  (en die van je vrienden).

Niettemin bracht dit bezorgde gebruikers ertoe om de volgende oproep – of een bericht van gelijke strekking – te plaatsen op hun Prikbord:

'Verzoekje van mij waar je zelf wellicht ook gebruik van wilt maken. Als je deze post ziet, ga dan met je cursor op mijn naam staan (niet klikken) - er verschijnt een vakje. Ga op geabonneerd staan en scroll naar beneden, klik dan op het vinkje bij: 'reacties en vind-ik-leuk', dat gaat dan uit. Nu verschijnt niet meer alles wat ik bij andere leuk vind en antwoord op prikbordberichten rechts in het scherm. Deze nieuwe functie van FB schendt onze privacy en dat wil ik liever niet. Als je dit zelf wilt, kopieer en plak dit op je prikbord.'

Efficiënt afschermen? Volg het stappenplan

Op zich werkt dit, maar erg efficiënt is het niet. Het legt de verantwoordelijkheid over het afschermen van jouw updates bij anderen neer in plaats van bij jezelf. En als je bijvoorbeeld 90 vrienden hebt, dan vraag je dus eigenlijk aan 90 verschillende mensen om deze handeling uit te voeren. Als je graag wil dat jouw handelingen niet bij anderen in de ticker verschijnen, kun je dit ook zelf instellen. Dit doe je door ze van je profiel te verwijderen. Hoe dat moet leggen we uit in ons stappenplan.

Met dank aan Business 2 Community, alwaar de Engelstalige uitleg te vinden is.

© TROS Radar

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant