toggle menu

Consumententip: Bitcoins, wat zijn dat eigenlijk?

Consumententip: Bitcoins, wat zijn dat eigenlijk?

In discussies over financiën en economie duikt geregeld de term bitcoin op. Maar wat is dat precies, en wat kun je ermee? We zetten een paar vragen en antwoorden over de bitcoin (BTC) op een rij.

Wat is een bitcoin?

Bitcoin, afgekort BTC, is een vorm van elektronisch geld. Het is een virtuele munteenheid. Dat wil zeggen: de munt zelf bestaat in de vorm van een klein stukje digitale code. Ook de portemonnee waarin je de munten bewaart is digitaal, en transacties verlopen tussen mensen met een elektronisch bitcoin-adres. Een transactie van (gedeeltes van) BTC verschilt daardoor niet eens zo heel veel van een pinbetaling (daar komt immers ook geen contant geld aan te pas) of het versturen van een e-mail.

Hoe worden bitcoins gemaakt?

Net zoals goud en andere edelmetalen worden bitcoins 'gedolven'. Maar aangezien het hier om virtuele munten gaat, worden ze dus niet fysiek uit een rotswand gehakt of in een mijnkarretje getransporteerd. Het delven gebeurt ook elektronisch.

Elke dag wordt er een bepaalde hoeveelheid vrijgegeven aan mensen die de bitcoin delven ('mining'). Dit wordt gedaan door het inzetten van de rekenkracht van een wereldwijd netwerk van computers waarop de bitcoin-software draait. Dit kun je vergelijken met het oplossen van puzzels: wanneer de software via een complex algoritme een puzzel oplost, dan krijgt degene die de software draait een 'blok' bitcoins. Een soort elektronische goudklomp dus. Maar dan anders.

Hoeveel bitcoins zijn er?

Inmiddels zijn er zo'n 12 miljoen bitcoins in roulatie. Verwacht wordt dat het er uiteindelijk maximaal 21 miljoen zullen zijn, waarvan de laatste omstreeks het jaar 2140 'geperst' wordt.

Wat kun je met bitcoins?

Vooralsnog worden BTC vooral gebruikt voor online (micro)betalingen. Je kunt er natuurlijk ook in speculeren: er lopen al diverse bitcoinmiljonairs rond die de munt hebben gekocht voordat de koers vorig jaar als een raket omhoog schoot. Even vanzelfsprekend is het maar zeer de vraag of dat nog eens gebeurt: eind 2013 kwam deze weer als een uitgebrande vuurpijl naar beneden, aldus columnist Arnoud Groot.

Hoe kom ik aan bitcoins?

Je kunt bitcoins kopen via allerlei websites. Je betaalt hiervoor in euro's, dus bijvoorbeeld gewoon via iDeal. Voor 1 BTC betaal je op het moment van schrijven iets meer dan 600 euro.

Je kunt natuurlijk ook zelf bitcoins gaan delven. Dit kun je het beste in een 'pool' doen. Dit is een groep deelnemers. De rekenkracht van al die deelnemers wordt dan gecombineerd en zo zul je sneller resultaat zien. Hiervoor moet je je dus online aanmelden en software downloaden en installeren.

Waar kan ik met bitcoins betalen?

Er zijn nog relatief weinig plekken waar je met je bitcoins producten of diensten kunt kopen. Zowel wereldwijd als in Nederland is er vooralsnog een beperkt aantal webwinkels dat de virtuele munt accepteert. De grootste en bekendste Nederlandse website die dit doet is thuisbezorgd.nl.

In Delft is er bovendien een (fysieke) horecagelegenheid waar je in bitcoins kunt afrekenen: stadscafé De Waag.

Zijn er ook fysieke bitcoins?

Officieel bestaan bitcoins enkel digitaal. Er zijn wel fysieke representaties, maar die zijn onofficieel. Lees meer op NU.nl.

Wat zijn de voordelen van bitcoins?

De zogenaamde peer-to-peertechnologie van bitcoin en het ontbreken van een centrale administratie maakt het praktisch onmogelijk voor een overheid, bank of wie dan ook om de BTC-waarde van te manipuleren, of om bijvoorbeeld voor inflatie te zorgen.

Wat zijn de nadelen van bitcoins?

Vooralsnog is niet iedereen laaiend enthousiast over de bitcoin. Onder andere de Rabobank en de Nederlandsche Bank waarschuwen voor mogelijke risico's. Bovendien waren er het afgelopen jaar nog volop koersschommelingen.

Bitcoin-transacties zijn ook niet zo anoniem als aanvankelijk werd gedacht. Vaak is de identiteit van gebruikers simpel te achterhalen. Dat kan natuurlijk ook een voordeel zijn: geld witwassen is met bitcoins niet zo eenvoudig. Elke transactie wordt opgeslagen in een zogenoemde 'blok-ketting' waarin informatie staat over de accounts die betrokken zijn en hoeveel BTC is overgemaakt. Verzenders en ontvangers van de digitale munten zijn te achterhalen.

Dit is een belangrijk element van het bitcoin-concept, want hierdoor kunnen mensen ook niet dezelfde munten opnieuw gebruiken (lees: meerdere keren uitgeven).

Bitcoindata is niet zo transparant als creditcardgegevens, maar de munt is ook zeker niet zo anoniem als contant geld.

Wat is de toekomst van de bitcoin?

Zoals gezegd ziet lang niet iedereen de bitcoin als het geld van de toekomst. Sommigen geloven er heilig in, anderen zien het als een hype. Columnist Arnoud Groot: 'De toekomst van de bitcoin lijkt ondertussen net zo onzeker en wispelturig als de koersontwikkeling van het afgelopen jaar.' Vooralsnog lijkt het dus vooral een zeer onzekere investering.

Waar vind ik meer informatie over de bitcoin?

Behalve via Google, is extra informatie over de bitcoin hieronder te vinden:

Bron: Wikipedia / NU.nl 

Meer over:

Ook interessant