toggle menu

Consumententip: Hoe maak je gebruik van het aanbod van ASR?

Verzekeraar ASR heeft in onze uitzending van maandag 7 februari onder andere toegezegd alle klanten met een beleggingsverzekering actief te benaderen en een nieuw product aan te bieden. In mei 2011 begint ASR hiermee. Wat kan en moet je als klant zelf doen?

Als je klant bent bij ASR en van je woekerpolis af wil, hoef je in principe niets te doen. Maar doordat heel veel mensen een woekerpolis hebben bij ASR, kan het even duren voordat je benaderd wordt. Jij kan er echter voor zorgen dat je wat meer bovenop de stapel komt te liggen. Dat kan je het beste doen door zelf een brief te sturen naar ASR waarin je aangeeft dat je graag van het aanbod gebruik wil maken.

Ook kan je bij jouw eigen adviseur aangeven dat je graag gebruik wilt maken van het aanbod van ASR.

Als je het moeilijk vindt om dit te verwoorden dan kan je ook een van onze voorbeeldbrieven gebruiken. Deze hebben we online gezet naar aanleiding van de uitzending van 20 december 2010. Het gaat dan om de brief die je naar jouw verzekeraar moet sturen. Je moet zelf nog even kiezen of het gaat om een polis met of zonder (overlijdens)risicoverzekering.

Als je besluit over te stappen naar een andere aanbieder dan ASR, hoef je niet te wachten op een aanbod. Je kan gewoon overstappen. Je hoeft dan geen afkoopkosten te betalen, zo heeft ASR toegezegd in de uitzending van Radar.

Het kan natuurlijk even duren voordat deze toezegging in de systemen van ASR is verwerkt. Het kan zijn dat je dus alsnog een rekening gepresenteerd krijgt met afkoopkosten. Je kunt er wel vanuit gaan dat je het recht hebt om kosteloos over te stappen, want dat heeft ASR immers beloofd. Mocht je toch een rekening krijgen, neem dan contact op met jouw adviseur of met ASR, of met jouw nieuwe aanbieder. Jij hoeft deze kosten namelijk niet te betalen.

Tips van Radar:

  • Stuur een brief naar ASR dat je graag van het Radar-aanbod gebruik wil maken (zie hierboven).
  • Betaal geen kosten voor het afkopen van jouw woekerpolis of het overstappen naar een andere aanbieder.
  • Bekijk ook bij overstappen of je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt en zo ja dan is het aan te raden om goed te onderzoeken of het niet voordeliger is om een losse verzekering af te sluiten, dus geen twee-in-een product zoals nu vaak gebruikelijk is.
  • Overweeg of je gebruik wil maken van de compensatieregeling zoals die is afgesproken met de stichtingen. Als je gebruik maakt van de compensatieregeling, moet je een zogenaamde verklaring van vrijwaring ondertekenen. Jij neemt dan afstand van jouw recht om bijvoorbeeld via de rechter een ruimere compensatie af te dwingen. Als het goed is heb je van ASR een voorstel ontvangen. Heb je nog niks gehoord, dan zal dat waarschijnlijk in de loop van 2011 komen

Lees ook de andere toezeggingen van ASR.

© ANP

Meer over:

Ook interessant