toggle menu

Consumententip: Hoe werkt IBAN?

Consumententip: Hoe werkt IBAN?

Per 1 augustus 2014 worden oude rekeningnummers niet meer automatisch omgezet in IBAN. Dan moet je het dus zelf doen. Dat je de IBAN van de ontvanger nauwkeurig moet invoeren, spreekt voor zich. Maar hoe weet je of je de juiste code gebruikt?

IBAN: wat is het en waar is het goed voor?

IBAN staat voor International Bank Account Number. Een internationaal bankrekeningnummer dus, dat in alle Europese landen op dezelfde manier is opgebouwd. IBAN is een stap op weg naar SEPA: de Single Euro Payments Area. Het doel van SEPA is om alle betalingen in euro's gelijk te trekken. Dit maakt betalingen van of naar andere Europese landen gemakkelijker. Ook voor binnenlandse betalingen moet IBAN worden gebruikt.

Hoe ziet een IBAN eruit?

Een Nederlandse IBAN beslaat in totaal 18 tekens. Het begint met de landcode (NL) en een controlegetal van 2 cijfers, op basis van een ingewikkelde berekening. Dan komt de 4-letterige code voor de bank (bijvoorbeeld: RABO, INGB, ABNA, TRIO, ASNB of SNSB; bekijk hier de lijst met bankcodes). De IBAN wordt afgesloten met het 10-cijferige rekeningnummer. Mocht je rekeningnummer minder cijfers hebben, dan zet je er zoveel nullen voor dat je in totaal alsnog 10 cijfers hebt.

Hoe zet ik een rekeningnummer om in IBAN?

Je eigen IBAN staat op de rekeningafschriften van je bank, of binnen de omgeving van je internetbankieren-account. Daarnaast kun je rekeningnummers, dus ook die van anderen, gemakkelijk omzetten in een IBAN-nummer via de IBAN-Omnummertool. Let op dat je de juiste site gebruikt (klik op de link in dit artikel, of controleer de adresbalk, daar moet staan: omnummertool.overopiban.nl.

Je kunt ook de app IBAN-tool van De Nederlandsche Bank downloaden.

Pas op voor namaak

Bankgegevens zijn erg gewild bij criminelen. Je hoeft om een IBAN-nummer te verkrijgen dan ook nooit meer in te vullen dan het 'oude' rekeningnummer. Wordt op een website wel om meer gegevens gevraagd, dan weet je dus dat dit niet klopt. Geef dan ook nooit meer gegevens af! Er zijn al phishingmails gesignaleerd die je vragen om je aan te melden voor IBAN, of om 'je rekening geschikt te maken'. Trap hier niet in: je hoeft helemaal niets te doen om een IBAN te verkrijgen; als je een bankrekening hebt, heb je automatisch een IBAN.

Ook interessant