toggle menu

Consumententip: Huisarts of zelftest?

Zelftesten zijn makkelijk te koop en u kunt zichzelf thuis op van alles testen: van cholesterolgehalte tot kanker. Maar is dit wel verstandig?

Bij de drogist, de apotheker of via internet zijn veel zelftesten te verkrijgen. U kunt zichzelf op van alles testen, van geslachtsziektes tot kanker. Het kan handig zijn om zulke testen te doen en u kunt meteen gerust worden gesteld over de hoogte van bijvoorbeeld uw cholesterol. Maar het kan ook zijn dat uw cholesterol erg hoog blijkt en dat u zich juist meer zorgen gaat maken. Dan zult u alsnog naar de huisarts moeten om het probleem te bespreken en hij zal mogelijk een nieuwe test voorstellen. Het is dan ook de vraag of het verstandig is deze zelftests te doen.

Zorgverzekering

Het kan voor een leek erg moeilijk zijn om de uitslag van een zelftest goed te interpreteren. Het advies van de huisarts biedt dan uitkomst. Als dezelfde test samen met hem wordt gedaan, kan hij de uitslag begrijpelijk uitleggen. Ook de gevolgen kunt u met de arts bespreken.

Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid kunt u dus toch nog altijd het beste met uw huisarts spreken. Mocht hij of zij aanleiding zien om een test te doen, dan kan het zijn dat de zorgverzekering deze test vergoed. U moet daarbij wel rekening houden met het feit dat het bezoek aan uw huisarts niet onder uw eigen risico valt, maar het doen van een test mogelijk wel.

Zie ook onze uitzending over medische zelftests (14 december 2009).

Ook interessant