toggle menu

Consumententip: Internetaankopen

Consumententip: Internetaankopen

Alles is te koop op internet. Maar hoe weet je of je niet een kat in de zak aanklikt? Hier is een aantal tips en valkuilen.

Google op ‘klacht’

Heb je twijfels over een bepaalde webshop? Google dan eens de naam van de winkel met daarbij bijvoorbeeld het woord 'klacht'. Geeft dat veel resultaten, dan weet je dat je waarschijnlijk te maken hebt met een louche firma. Naast het gebruik van Google kun je ook kijken op het forum van Radar, hier worden klachten over allerlei producten en diensten besproken.

Keurmerken

Webwinkelkeur, Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk zijn voorbeelden van betrouwbare keurmerken. Een keurmerk geeft aan dat een webwinkel zich houdt aan een bepaalde gedragscode. Op de websites van de verschillende keurmerken is te lezen aan welke eisen de aangesloten webwinkels moeten voldoen.

Is terugsturen gratis?

Controleer voor je iets aanschaft het retourbeleid van de webshop. Als terugsturen niet gratis is, moet je wel heel zeker zijn van de aankoop. Is het wel gratis, let dan op de termijn waarop iets teruggestuurd dient te worden en op welke manier.

Betalen

Het kleine slotje in de adresbalk geeft aan dat je een beveiligde verbinding hebt en dus veilig kunt betalen. Betaal tweedehands spullen via een betrouwbaar betaalsysteem als PayPal, dan ben je beschermd tegen fraude.

Opgelicht

Toch opgelicht? Je kunt aangifte doen bij het Meldpunt Internetoplichting. Hier kun je ook nagaan of een bepaalde verkoper al een bekende is van justitie.

Bron: Radar+

Ook interessant