Consumententip: Je verloren smartphone terugvinden

Stel, je weet niet meer waar je iPhone is. Of je staat in de rij bij de kassa en jouw android-telefoon wordt uit je tas gestolen. De politie kan in de meeste gevallen helaas niets voor je betekenen. Dankzij speciale opsporings-applicaties hoef je je telefoon echter niet definitief als verloren te beschouwen. Maar hoe goed werkt deze moderne technologie?

Opsporen

Door een opsporings-applicatie als Find My Iphone of Phone LocatorPro te installeren op uw smartphone is er een mogelijkheid dat je je verloren of gestolen telefoon terugvind. Dat werkt bijvoorbeeld zo: je stuurt een sms’je met een zelfverzonnen geheim woord naar je eigen mobiele nummer. De applicatie herkent dit geheime woord, en laat de locatie van de telefoon weten via sms of e-mail. In dit bericht staat een link naar Google Maps, waarop aangewezen staat waar jouw telefoon zich bevindt.

Helaas is dit vaak niet nauwkeurig doordat telefoons te maken kunnen hebben met slecht belsignaal of slechte gps-ontvangst. Hierdoor staat niet vast dat de door jouw telefoon aangegeven locatie ook echt de locatie van je telefoon is. Gelukkig hebben deze apps vaak ook andere nuttige functies die wél werken.

Simkaart

Dieven hebben meestal weinig aan je simkaart. Het gaat ze om de (dure) telefoon. Daarom vervangen ze je simkaart. Gelukkig zijn er apps, die je een e-mail sturen met het telefoonnummer van de nieuwe simkaart. Zo heb je het telefoonnummer van de dief.

Blokkade

Je kunt er ook voor kiezen om jouw telefoon te blokkeren, zodat deze alleen te gebruiken is als er een door jouw aangegeven wachtwoord ingevoerd wordt. Sommige apps hebben zelfs de functie dat de telefoon enorm veel lawaai gaat maken als dit wachtwoord niet of foutief ingevoerd wordt. Dit kan dieven afschrikken. Dit is vergelijkbaar met een auto-alarm. Een dief zit er doorgaans immers niet op te wachten om veel aandacht te trekken.

 

Geheugen wissen

Mocht je er geen hoop meer op hebben dat je je telefoon ooit nog terugziet, is er nog een laatste mogelijkheid om de schade beperkt te houden. Als er gevoelige informatie op je telefoon staat kun je er voor kiezen alle gegevens van de telefoon te ‘wipen’. Dit commando is op afstand te geven via een andere mobiele telefoon of computer. Zo worden alle telefoonnummers, sms- en e-mailberichten en foto’s gewist.

Een aantal smartphone-fabrikanten biedt enkele van bovenstaande functies aan. Apple heeft software met de naam ‘Find my iPhone’ ontwikkeld, die beschikbaar is eigenaars met een iPhone 4, iPad of iPod Touch en een MobileMe account. Samsung heeft voor een aantal van haar smartphones ‘Mobiel opsporen’ beschikbaar gemaakt. Zo kan je via je computer jouw mobiele telefoon blokkeren of ‘wipen’. Nadeel bij deze optie is dat het echte opsporen van je mobiele telefoon voor Nederlandse gebruikers uitgeschakeld is om juridische redenen.

 

Andere programma’s met deze functies voor als uw telefoon kwijt is:

F-secure Anti-theft (gratis voor Symbian, Android en Windows Mobile telefoons)

PhoneLocatorPro (Alleen voor Android telefoons, beschikbaar in de Android Market)

Ook interessant