toggle menu

Consumententip: Kleine kinderen en giftige stoffen

Consumententip: Kleine kinderen en giftige stoffen

Dat je met kleine kinderen moet oppassen met giftige stoffen als terpentine, bleekwater en medicijnen, weet iedereen wel. Maar er zijn meer gevaren.

Stoffen zoals lampenolie, allesreiniger en vaatwasmiddel zijn gevaarlijk voor kinderen. Zelfs sterke drank, shampoo en planten kunnen giftig zijn. De meeste vergiftingsongevallen gebeuren met jonge kinderen en in en rondom het huis. Bij meer dan de helft van de ziekenhuisopnames door vergiftiging zijn kinderen van één en twee jaar het slachtoffer. Reden genoeg om je huis eens extra te checken op de aanwezigheid van giftige stoffen en planten.

Vrolijke verpakking

Schoonmaakmiddelen, vaatwasblokjes: het zit allemaal in vrolijke verpakkingen, aantrekkelijk voor kinderen. Berg schoonmaakmiddelen altijd goed op, ook als je aan het schoonmaken bent. Dit geldt eveneens voor de emmer met sop; zet die hoog als je aan het schoonmaken bent. Bewaar giftige producten altijd in de originele verpakking. 

Ken uw planten

Wat betreft planten: zorg dat je de planten in en om je huis kent en weet of deze mogelijk giftig zijn. Leer kinderen al jong dat ze niet zomaar van planten kunnen eten. Laat medicijnen niet rondslingeren en noem medicijnen nooit snoepjes. Ten slotte: loop eens met een frisse blik door je huis. Ga door de knieën en bekijk je woning op kinderooghoogte. 

Wil je meer lezen over giftige stoffen en planten, kijk dan op www.veiligheid.nl, de website van consument en veiligheid.  

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant