Consumententip: Lokkertjes onder de loep

Aanbiedingen zijn niet altijd zo voordelig als ze lijken. Winkels springen vaak nogal creatief om met van- en voor-prijzen. De nieuwe rubriek Loze Lokkertjes op de website van de Consumentenbond maakt consumenten bewust van deze en andere verkooptrucs, die soms op het randje van misleiding zitten.

Aanbiedingen onderzocht

De bond onderzocht aanbiedingen van een aantal grote elektronicaketens en webwinkels. Bij alle onderzochte winkels trof de bond voorbeelden aan van aanbiedingen die minder voordelig waren dan de winkels wilden doen geloven.

Zo bleken winkels te adverteren met van-prijzen die nooit eerder gerekend waren. Tevens wekten sommige reclames de indruk dat een lagere prijs alleen 'nu' gold terwijl die al maanden onveranderd was.

Meer trucjes en voorbeelden per winkel lees je in Loze Lokkertjes op Consumentenbond.nl

Winkelpsychologie

Consumenten zijn niet alleen gevoelig voor aanbiedingen. Ook andere psychologische principes hebben invloed op het koopgedrag. Een voorbeeld is het schaarste-principe. Als een artikel beperkt verkrijgbaar is, of lijkt te zijn, reageren klanten vaak niet erg rationeel. 'Ze zijn bereid meer te betalen voor een schaars product en het lijkt wel alsof ze het dan nóg liever willen hebben', aldus de bond op haar site.

'Winkeliers maken daar gebruik van bij "op is op-acties" en aanbiedingen met een beperkte geldigheid. Als er bij een actie staat "Nu" of "alleen deze week" of "laatste dag, nu beslissen!", dan roept dit bij de klant een gevoel van urgentie op ("Als ik hem nu niet koop is die koelkast staks weg!").

Als voorbeeld verwijst de website naar een experiment van het televisieprogramma Weet wat je Koopt. Bij het schap met sinaasappelsap in een supermarkt was de mededeling 'Maximaal 4 per klant' opgehangen. Veel klanten kochten vervolgens exact dat aantal pakken - ook de klanten die helemaal geen sinaasappelsap op hun boodschappenbriefje hadden staan.

Radar legt verkooptrucs uit

Als bezoeker van deze website komen bovengenoemde principes u wellicht bekend voor. Ook hier nemen we immers geregeld verkooptechnieken onder de loep. Lees bijvoorbeeld hoe je je mentaal wapent

- in de supermarkt

- tegen straatverkopers 

© Radar

Ook interessant