toggle menu

Consumententip: Medisch dossier

Jouw huisarts moet een dossier over je bijhouden met gegevens over onderzoeken, medicijnen, opnames in het ziekenhuis, operaties en jouw gezondheid in het algemeen. Dat staat in de Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO).

Je hebt het recht om je eigen dossier in te zien. Alleen informatie die anderen in vertrouwen aan de arts hebben gegeven mag je niet zien. De huisarts mag weigeren om je jouw originele dossier mee naar huis te geven. Als hij dat doet, kan je vragen om een kopie. Daar mag de arts wel kosten voor in rekening brengen. Weigert de huisarts om je een kopie te geven? Dan kun je een klacht indienen bij de klachtencommissie waarbij de huisarts is aangesloten. Het tuchtcollege of de rechter zijn andere mogelijk vervolgstappen.

Verander je van huisarts? Dan moet jouw oude huisarts het dossier overdragen aan de nieuwe arts. De oude arts moet wel een kopie van het dossier bewaren. De huisarts mag weigeren om het dossier aan jou zelf mee te geven, bijvoorbeeld om te voorkomen dat gegevens verloren gaan.

© Radar

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant