Consumententip: Naheffing energiemaatschappij

Consumententip: Naheffing energiemaatschappij

Soms krijgen mensen nog een naheffing van de energiemaatschappij nadat zij de eindafrekening al hebben betaald. Mag dat eigenlijk wel?

TROS Radar krijgt vaak mails met vragen over naheffingen van energiemaatschappijen. De eindafrekeningen zijn al verstuurd en betaald, maar toch komt er een naheffing, bijvoorbeeld om een fout in de eindafrekening te herstellen. Mag de energiemaatschappij dat wel doen? En tot wanneer mag het bedrijf een naheffing sturen?

Verjaring

Een energiebedrijf heeft het recht om een naheffing te sturen, ook als de fout bij de energiemaatschappij is gemaakt. Maar er geldt wel een zogenaamde verjaringstermijn voor deze naheffing. In 2004 is die termijn in de wet vastgelegd.

  • Wanneer u vóór 14 juli 2004 klant bent geworden van een energiemaatschappij, dan mag de energiemaatschappij u na vijf jaar niet meer dwingen de rekening te betalen.
  • Wanneer u ná 14 juli klant bent geworden van een energiemaatschappij, dan mag de energiemaatschappij na twee jaar u niet meer dwingen de rekening te betalen.

Stuitend…

Is de verjaringstermijn voorbij, dan hoeft u de naheffing niet te betalen. De rekening is dan ‘verjaard’. Let op, er zit nog wel een klein addertje onder het gras. Wanneer de energiemaatschappij een rekening stuurt waarbij de klant wordt herinnerd aan de rekening, dan gaat de verjaringstermijn opnieuw in. Dit heet het ‘stuiten van de verjaring’.

Ook interessant