toggle menu

Consumententip: Occasions, waar moet u op letten?

Consumententip: Occasions, waar moet u op letten?

Een tweedehands auto kopen is best lastig. Is het verstandiger om bij een garage te kopen, of kan het prima via Marktplaats? En waar moet u verder op letten? Wij hebben een aantal punten op een rij gezet.

  • Wanneer u een auto bij een garage koopt, let er dan op dat deze is aangesloten bij BOVAG. U kunt dan in geval van problemen altijd bij de geschillencommissie terecht.
  • Onderzoek wat een bepaald merk en type auto ongeveer waard is. Op het internet vindt u hiervoor allerlei hulpmiddelen. Door een beetje rond te surfen en te vergelijken ontdekt u al snel wat de gemiddelde waarde is van de auto die u zoekt.
  • Uiteraard moet een verkoper u over problemen en mankementen van een auto vertellen. U heeft als koper echter ook een onderzoeksplicht. Vraag naar mogelijke problemen.
  • Controleer de kilometerstand. Vraag naar de onderhoudsboekjes. Bij een garage kunt u vragen naar Nationale Auto Pas. Wanneer u bij een particulier koopt, kunt u de kilometerstand online checken.
  • En niet te vergeten, maak een proefrit. Rij een stuk over de snelweg en een stuk over een klinkerweg. Varieer wegen en snelheden. Controleer meteen of alle voorzieningen werken. Kunnen alle ramen open en dicht, werken de centrale verwarming en de airconditioning?

Voor meer tips en een handig stappenplan kunt u terecht op de website van de ANWB.

Meer over:

Ook interessant