Consumententip: Omgaan met schulden

Er komen steeds meer mensen in de schulden terecht. Op de site www.zelfjeschuldenregelen.nl van het Nibud staan tips hoe u zelf het beste uw schulden kunt regelen als u er niet meer uitkomt. Hier alvast een paar tips.

Maak een eigen begroting

Als u problemen hebt met het afbetalen van uw schulden en/of vaste lasten, dan moeten daarvoor oorzaken zijn. Het maken van een begroting kan u inzicht geven in uw inkomsten en uitgaven. Bovendien kunt u met een begroting uitrekenen hoeveel u maandelijks maximaal kunt aflossen aan uw schulden.

Maak een overzicht van uw schulden

Wilt u een overzicht van al uw schulden? Geef dan in een schuldenoverzicht aan wat u nog moet betalen en wat de maandelijkse aflossing is. Omdat het schuldbedrag door rente, incasso- en deurwaarderskosten soms behoorlijk kan oplopen, is het handig bij uw schuldeisers te informeren naar de hoogte van de totale schuld op dit ogenblik.

Stel de oorzaak van uw probleem past

Dat u problemen hebt met het tijdig afbetalen van uw schulden, heeft een of meer oorzaken. Ga voor uzelf na welke oorzaken dat zijn. Weet u de oorzaken, dan bent u al een stap dichter bij de oplossing.

Zie ook 

Meer over:

Ook interessant