toggle menu

Consumententip: Potje onzin?

Consumententip: Potje onzin?

Elke dag een multi voor de weerstand en bij een opkomende verkoudheid nog een vitamine C-tablet eroverheen. Ben je dan goed bezig of kan je net zo goed een sinaasappeltje extra uitpersen?

Vitaminen: de nonsens

‘Een evenwichtige voeding bevat voldoende vitamines’. Deze zin staat wettelijk verplicht op de verpakking van voedingssupplementen. Het Voedingscentrum stelt dat je geen vitamines hoeft bij te slikken als je gevarieerd eet.  

Een vitamine C-tekort ontwikkelen is haast onmogelijk: C zit niet alleen in sinaasappels en kiwi’s, maar ook in aardappels, paprika en kool. Aanvullen met een pilletje uit angst voor ziekte is niet zinvol. Er is geen overtuigend bewijs dat vitamine C tegen griep werkt en ook niet dat die vitamine helpt ter voorkoming van kanker of hartinfarcten, zoals wel eens wordt gesuggereerd. 

Baat het niet dan schaadt het niet? Als je maar raak slikt, bestaat de kans op een overdosis. Te veel vitamine A is met name gevaarlijk voor zwangeren, en te grote hoeveelheden wateroplosbare vitamines kunnen zenuwschade aanrichten, ook al plas je ze uit. 

Vitaminen: het nut

Het lichaam neemt makkelijker vitamines in voedingssupplementen op dan vitamines in eten: zo is de opname van foliumzuur (vitamine B11) uit eten zo’n 30 tot 50 procent lager dan foliumzuur uit een potje. 

Twijfel je of je gezond genoeg eet, haal je de twee ons groente en twee stuks fruit lang niet elke dag, of eet je weinig vet (omdat je bijvoorbeeld fervent aan het lijnen bent)? In deze gevallen kan een multitablet helpen om tekorten te voorkomen.

Soms is het noodzakelijk om extra vitamines te slikken. Wat zijn de officiële adviezen? 

  • Extra B12 voor veganisten. 
  • Foliumzuur en vitamine D voor (aanstaand) zwangeren. 
  • Vitamine K voor borstgevoede baby’s tot 3 maanden. 
  • Vitamine D-druppels voor peuters, zodat ze de calcium uit hun eten beter kunnen opnemen.
  • Minder bekend is dat ook 50-plussers er goed aan doen extra vitamine D in te nemen, omdat het helpt tegen botontkalking.

Bron: TROS Kompas / Radar+

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant